Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Йога за начинаещи

 Реших да напиша една статия, относно йогата, като възнамерявам да споделя собствения си опит с вас. Далеч съм от мисълта да бъда учител, защото самата аз още съм в период на обучение, но много ми се иска да ви запозная с нещото, което би могло да промени живота ви към по-добро.

 Важно е да отбележа, че да, йогата спомага за поддържането на хубава фигура, но ако само това е целта ви, по-добре се насочете към даден спорт, защото тук става въпрос по-скоро за духовно израстване, отколкото за физическо усъвършенстване.

 Това е древно учение, което спомага за балансиране на вътрешната енергия, особено подходящо при състояния на стрес, депресия, страхови неврози и т.н.
 Важно е да отбележа, че с йога бихте могли да се подготвите за медитация, както и за релаксация, което е едно от най-големите плюсове на подобен вид духовни практики.
 Преди да започнете заниманията си с йога, необходимо ви е килимче, което обикновено е изработено от гума, спомагаща самите упражнения. Хубаво е да провеждате практиката в спокойна атмосфера, далеч от градския шум. Много е важно да сте на чист въздух, като ако практикувате в затворено помещение, не забравяйте редовно да проветрявате.
 От съществено значение е и нагласата, като вече споменах, че тук целта е да се издигнем на едно по-високо духовно ниво, а не просто да правим гимнастика.


 Самата аз нямам много време, защото винаги бързам и имам множество задължения. Но вярвам всеки от вас може да отдели 15-20 минутки на ден за разтоварване. Подготвила съм една кратка програма, с чиято помощ да поддържате дневния тонус и да се освободите от напрежението.

 Нека започнем!


 Преди да преминете към самите упражнения е хубаво да застанете неподвижно, загледани в определена точка, като опитвате да поддържате бавно и дълбоко дишане. 

 Това е една вид подготовка, която е от особено голямо значение. След като постоите в тази поза около минута, то можете да пробвате да отпуснете мускулите на врата, като завъртате главата ту наляво, ту надясно, като това разбира се става бавно и спокойно. 


 Когато се практикува йога, никога не се бърза! 
 Тук виждате и моята любима поза, наречена дърво. Мен лично ме успокоява и отпуска, като простo не съм в състояние да практикувам йога, ако тя не е включена в дневната ми практика. Може би затова и избрах да започна с нея. 

 Най-добре е като начало да застанете здраво стъпили върху левия крак, качвайки десния до вътрешната страна на бедрения мускул, както е показано на снимката. Постойте така по възможност 30 секунди, след което сменете позицията, стъпвайки на десния крак. 

 Дишайте спокойно, мислете за нещо хубаво и се отпуснете максимално :) 


 На тази снимка виждате т.нар. поза войн, която е особено приятна за изпълнение, а и не натоварваща.
 Можете да пробвате да раздалечите още повече разстоянието между краката, но не се насилвайте. На снимката моите ръце нe са в на една линия, но ако можете ги поставете точно по този начин, стига да можете. 

 Отново задържате около  30 секунди, дишайки спокойно. 

 Не очаквайте чудеса от първия път, и още веднъж - не се натоварвайте, защото ви чака ужасна мускулна треска. Не е толкова лесно, колкото изглежда. 

 Отново започнете упражнението от ляво на дясно, като се надявам разбирате какво имам предвид.
  Не съм сигурна дали поза "дърво" или "триъгълник", която виждате на изображението, ми е всъщност по-любима :) 
 Когато заставам в нея се чувствам наистина добре, като всъщност ми е трудно да охарактеризирам състоянието си, но като цяло - хубаво! 

 Дишайте, отпуснете се и не задържайте ако започнете да усещате напрежение. 

 Пропуснах да спомена, че докато практикувате йога, бихте могли да слушате специална за случая музика, която да спомогне за пълна релаксация и отпускане.


  Преминаваме към поза котка, която е особено подходяща ако имате болки в областта на кръста и гърба. Добавих две снимки, с чиято помощ да проследите движенията, които е необходимо да извършите. Първо се изтягате, поглеждайки нагоре, а след това прибирате корема, поставяйки главата надолу към гърдите, като не забравяйте да кажете миууу :)


 Задържате няколко секунди в първата позиция, като след това преминавате плавно в следващата и отново задържате. Направете упражнението няколко пъти, като следите как се чувствате. Aко усетите и най-малък признак на болка или дискомфорт, трябва мигновено да спрете! 


  На това изображение виждате позата, наречена дете, защото заставате така, както малко детенце, което го е заболяло коремчето :) 

 Преди тази поза аз обикновено правя и "кобра", но ако вие много трудно, то тогава не я включвайте все още в програмата си. Ако пък имате желание за това, можете да намерите подробно обяснение за изпълнението и в много сайтове, както и във видеа, намиращи се в youtube.
 Детската поза спомага за отпускане и релаксиране, тъй като малко или много сте се натоварили вече, изпълнявайки предишните, които вече ви показах. 

 Задържате така около минута и продължете с кралицата на йога, наречена свещ.  Самата аз имам усещането, че имам доста още да работя по правилното и изпълнение. Позата е трудна за изпълнение, както и опасна, особено ако нямате тренинг, така че не бързайте с прилагането и.

 Гръбнака трябва да е още по-изправен, от колкото дори на снимката. Брадичката здраво "забита" в основата, намираща се под шията. Равномерно и спокойно дишане. За максимален резултат, задръжте около пет минути. 

 "Свещ" e особено  подходяща  при депресивни състояния, както и хормонален дисбаланс. 

 Ако ви е много трудно в началото, може да пробвате полу-свещ, което доста ще ви улесни. 
Когато приключите, преминете към Шавасана, за която не направих снимка, но все пак ако сте тръгнали да се занимавате с йога, вероятно знаете за какво говоря. В последната поза се остава за около десет минути, като целта е всички мускули, които сте натоварили да се отпуснат. 


 Ако темата ви бъде интересна ще продължа с нови предложения, но първо искам да видя реакцията от страна на читателите на блога. Благодаря за вниманието и се надявам да съм ви била полезна. 

Коментари

  1. Христо Ангелов27 април 2017 г., 8:54 ч.

    Хубаво написана статия. На достъпен език и разбираемо за хора като мен, които никога не са се занимавали с йога.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.