Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Справяне със симптомите на ОКР


  Отново бих искала да поговоря, относно обсесивно компулсивното разстройство, както и симптомите, с които се проявява. Имам силното желание да помогна на тези които страдат от болестта, и да ги уверя че изходът е по-лесен отколкото изобщо си представят. Както вече съм казвала, важно е да осъзнаете, че имате ОКР, като след това вече преминавате на следваща крачка, водеща до един нов етап от живота ви.
 Тук отново ще се спра до най-честите симптоми  и справянето с тях, като разбира се ще продължа да пиша по темата с времето.

Броенето 

 Това  е eдин от най-честите симптоми при заболяването. Някои хора буквално живеят в света на числата. Обсесията се явява под формата на конкретен страх, който предизвиква тревожност, а компулсията се изразява в преброяване от едно до пет например. Мисленето броене води до успокоение и временно намаляване на напрежението, създадено от породилата се мания. Ако например мислите, че ще навредите на новороденото си бебе докато спи, то вие вътрешно вярвате, че ако преброите пет пъти по пет, като в същото време визуализирате числата, това няма да се случи и детенцето ви ще бъде в безопасност. 
 Възможно е да настъпи временно облекчение, но не след дълго обсесията отново се събужда и вие започвате да броите на ново. Процесът може да продължи с часове, като понякога преброяването до пет не е "правилно" и вие трябва да започвате отначало.  Накрая се оказвате в един омагьосан кръг, от който няма излизане, а числата се оказват ваши безмилостни палачи. 
 Единственият начин да прекъснете цикличността на процеса, е просто да откажете да броите, без значение дали става дума за 1-5, или пък за 1-100000. Важно е да осъзнаете, че броенето е компулсия, но когато я извършвате вие няма в никакъв случай да се излекувате, а напротив, ще затъвате все по-надълбоко в блатото, наречено ОКР. Колкото и да е трудно, просто престанете! Мога да ви гарантирам, че цялото страдание няма да продължи повече от пет до десет минути, като след това ще усетите спокойствие и освобождение. Осъзнайте, че и да броите и да не броите, то това няма никаква връзка с детето ви. Стъпете на земята. 


 Страх, че ще навредим на близките си 

 Има статистика, в която се казва, че хората с ОКР почти никога не навреждат на никого, освен на самите себе си, явявайки се в ролята на мазохисти, причиняващи си безумно страдание. Да, обаче как да го обясниш на един уплашен и тревожен човек, на който сърцето му ще избухне всеки момент?
 Всеки с ОКР е минал през кошмара, че има опасност да навреди на родители, деца, приятели , та дори непознати. Да ама не, изобщо не искате да правите нищо лошо на никого, а напротив, тревожността се засилва към хората, които най-силно обичате. Защо? Защото ОКР е тревожно разстройство! Толкова огромна фобия изпитваме за живота на любимите хора, че мозъкът  ни създава нереални  опасности. Възможно е да ги виждате мъртви, поставени в ковчези или обляни в кръв...Като единственото, което ви остава за да се преборите с този кошмар са компулсиите, които обаче още повече задълбочават проблема. В главата ви настава хаос, опитвате се да видоизмените картината, която съзнанието ражда, но нищо не помага. Появяват се зейнали усти, разложени трупове, чудовищни създания...
 Осъзнайте, че колкото повече се борите с това, толкова по-силни ще стават образите, което накрая често завършва с паническа атака. 

ТРЯБВА ДА СПРЕТЕ ДА ИЗВЪРШВАТЕ КОМПУЛСИИ !!!!!!

ТРЯБВА ДА СПРЕТЕ ДА ИЗВЪРШВАТЕ КОМПУЛСИИ !!!!!!!!!!!

ТРЯБВА ДА СПРЕТЕ ДА ИЗВЪРШВАТЕ КОМПУЛСИИ !!!!!!!!!!!!!!!!!

 Ще трябва да си наложите воля и да изтърпите и най-грозните, от най-грозните мисли и картини, но на всяка цена трябва да спрете да се съпротивлявате или пък да "поправяте" мислено собствените ви визуализации. Само тогава ще бъдете свободни! Отново казвам, че само след няколко дни "тренировки", зловещите образи и страхове ще намалеят поне с 30%.  Ако обаче се поддадете на компулсията, то ще си останете  с този демон за компания до края на живота си, а искате ли това?

 Опитайте да разпознавате обсесиите, което е едно от най-важните неща, които спомагат  за изцеление. Вие не сте луди, не сте лоши хора, не сте порочни или пък перверзни, нито пък убийци, а само измъчени души, родени под знака на това ужасно страдание. Сблъскването със страха е пътят към спокойствието, за което мечтаете. Моля ви, не извършвайте компулсии! Проявете воля, а не бъдете страхливци, скрити за черното лице на косматия изрoд, зародил се в мозъците ви. Докажете на себе си, че можете и действайте! 

 С времето ще пиша и за другите обсесии, но засега спирам до тук. Приемете, че това е и наказание, но и дар, за който някога ще бъдете  благодарни, защото нищо не е случайно. 

Коментари

 1. Хубаво, с компулсиите оки, ама с обсесиите как да ги махнем, както с компулсиите не става, не може просто да кажеш на мозъка си " не мисли, ако обичаш" :))?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Когато се прекрати с компулсиите, то и обсесиите започват да намаляват видимо. Т.е. прекъсва се веригата. Не можеш да спреш мозъка да мисли, но можеш да пренасочиш вниманието върху друг обект. Често срещу обсесиите помага и отлагането във времето, като например: "Ще си помисля за това малко по-късно".
   Напрежението е много силно, когато всъщност опитваме да избегнем компулсия, като ритуализирането само по себе си носи моментно облекчение, но е и предпоставка за нова обсесия.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.