Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Карма

www.pinterest.com
  "Има три неща, които
не могат да останат скрити за дълго:
слънцето, луната, и истината."

 Буда

 Кармата като понятие е най-тясно свързана с източните религии, които имат огромно влияние върху западните цивилизации в наши дни. Карма означава - действие, поведение, водещи до конкретно събитие, като тук е застъпен духовният принцип за причината и следствието. Това ще рече, че сме отговорни за постъпките си и рано или късно добрите ни деяния биват възнаградени, а за лошите получаваме наказание. В индуизма и будизма говорим за прераждане, като естествен процес. Именно поради това се вярва, че ние носим "товара си" от предишни живота, като е твърде вероятно да си плащаме тук и сега.
 Ако говорим за карма, то можем да проследим три проявления, свързани със същността на човешкия живот и действията на отделния индивид. Както вече споменах, носим си бремето и от предишни реинкарнации, което оказва огромно влияние  в сегашното ни съществувание. Можете да останете шокирани, от това, че някой е изпълнен с омраза към вас без видима причина. Вярва се, че вие сте наскърбили конкретния човек в един по-ранен етап от вашето битие, за което вероятно не си спомняте. И сега той се връща обратно към вас, наподобяващ буреносен облак, за да настъпи баланс във Вселената.
 Искам да поговоря по-подробно за този баланс, преди да продължа нататък. Идеята е, че нищо не остава празно, когато разбира се разглеждаме нещата на едно енергийно ниво. Именно заради това, прибягвайки до непочтени и злонамерени действия, вие нарушавате този вселенски мир, което само по себе си би довело до разгром. За да настъпи отново хармония, злините се връщат обратно върху извършителя им, като по този начин космическите вибрации остават в едно постоянно състояние.

 Един по-различен аспект на кармата е точно този, свързан с конкретните ни действия в точно този момент. Каквото и да правим, тя се натрупва, като рано или късно избухва с пълна сила върху нас. Определени постъпки ще бъдат "възнаградени" в този ни живот, а други ще ни останат "за десерт", който ще вкусим през следващия. Както вече споменах, добрите действия и намерения също не биват забравени. Това са природни закони, от които няма как да избягате. Често хората се оплакват, че няма смисъл да правят добрини, защото никой не ги оценява, но това е страхотна заблуда, която е нужно да осъзнаете на време. Вие правете добро, до колкото можете разбира се, а каквото има да се случи, то  ще се случи.
 Възможно е да си изградим лоша карма дори с негативни мисли, без значение дали са насочени към нас самите, или пък околните. Ето защо е много важно да съумеем да контролираме емоции като: гняв, злоба, мъст, страх, омраза и завист. Ако злословите, то също си градите лоша карма, както и ако имате остър език, с който наранявате околните. Но мисля, че на всеки е ясно в какво се изразяват лошите постъпки, така че продължавам нататък.

 Нека не забравяме, че сме в една затворена система, в която  всички ние съществуваме. Т.е. нашите действия са тясно свързани с тези на всеки един отделен индивид, и именно заради това, кармата може да обхваща и влияе върху конкретното общество като цяло. За съжаление не отговаряме само за своите постъпки, а и за тези, извършвани от социалната среда, което определено затруднява  запазването на чиста карма. Самосъзнанието на всеки отделен индивид е от особена важност, когато говорим за едно цялостно развитие на човечеството. Тук вече можем да споменем и Апокалипсиса, чрез който  се плаща натрупаната лоша карма от всички индивиди, като едно неразривно цяло.

 Има и родова карма, което пък означава, че често децата плащат за греховете на родителите си. Например ако някой е постъпил жестоко към друго човешко същество, е много вероятно злото да сполети близките му. Аз лично вярвам, че много хора са осъзнали смисъла, а и какви са дори тайните, скрити в основата му. Цялото това познание води до осмисляне на проблема, като един първоначален стадии на духовно развитие, а  следствие на това и до мъдрост, с чиято помощ духът е в състояние на надрасне земните съблазни.

 Във  всяка статия с подобна тематика, споменавам, че е важно да се придържаме към златната среда. Не е необходимо да се превърнем в отшелници, отказали се от светския живот, но пък малко духовност не би била излишна на никого. Тук е момента да спомена, че има техники, за пречистване на кармата, които включват йога, медитации и други духовни учения. Но не забравяйте, че няма да изчистите нищо, ако само практикувате йога, защото това не би било достатъчно. Най-добре е да започнете от промяна, свързана с поведението , принципите, егото и всичко онова, което самите вие осъзнавате, че не е правилно.

 Това е една доста обширна тема, по която може да се пише още и още. За сега спирам дотук, като се надявам че съм събудила повод за размисли.Коментари

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.