Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Социална фобия

Anxiety and Panic Treatment Center
 Когато говорим за фобиите като цяло, то списъкът с тях е безкрайно дълъг. Знаете ли, че има дори страх от цветя, като "заболяването" се нарича Антрофобия. Ужасът, който пък спохожда хора, поставени в тесни и тъмни пространства е в резултат на Kлаустрофобията. Геронтофобията е пък страх от старостта. Агорафобията е страх от открити пространства, като болният не е в състояние да излиза навън, тъй като се чувства защитен единствено в дома си.
Изненадвала съм се, когато съм чела относно различните  фобии, защото те са толкова странни, колкото и самите ние, нали? Има страхови състояния, при които няма особено голяма логика, но независимо от това потърпевшите страдат безумно. Особено интригуващи са страха от пчели, котки, та дори от вятъра. Тук искам да се спра на една по-често срещана фобия, която съпътства много хора по света, явявайки се сериозен проблем и огромно предизвикателство, а именно социалната такава.
 При социалната фобия болните страдат изключително много, когато трябва да бъдат в пряко съприкосновение със заобикалящата ги среда. Опитват стоически да избягват срещи и всякакви контакти със себеподобните. Всеки един контакт може да доведе до нервна криза(в най-тежките случаи) или депресивни чувства, смесени с гняв, вина и не на последно място - страх.
 Защо обаче някои хора са така неспособни за приспособяване, избирайки си съдбата на отшелници? Това е доста сложен казус, който би могъл да се разглежда през множество призми, както и много индивидуално. Но като цяло, основната причина за подобно поведение е ниската самооценка.
 Социалната фобия обикновено върви ръка за ръка с друго, или други тревожни разстройства, като обсесивно компулсивно разстройство, паническо разстройство, генерализирано тревожно разстройство и т.н. Имайте предвид, че като цяло, тревожните разстройства не са свободни единици в пространството, като винаги си имат поне по още един "приятел" :)

 Една от основните причини за социалната фобия е страхът от отхвърляне. Жертвите до толкова се страхуват от това, че накрая предпочитат да се затворят в своя илюзорен свят, в който никой няма да ги тормози. Накрая се обричат на самота, отдавайки се на безкрайни анализи, касаещи собствената личност.
 Отхвърлянето като понятие може да има много лица, проявявайки се различно според ситуацията, а и обкръжението. В основата на всичко това е притеснението, че ще ни се подиграят или подценят усилията ни.
 Хората със социална фобия са особено чувствителни към критики. Могат да възприемат една случайно подметната дума, като сериозен повод за спор, карайки ги да се чувстват сериозно засегнати. Често околните дори не се замислят толкова много какво говорят, но болният приема всичко толкова сериозно, попадайки в един омагьосан кръг от който няма излизане. Склонни са да предъвкват в главата си с дни, определена реплика, невинно подметната от приятел или колега. Като в един момент тя се превръща в черен демон, разкъсващ душата на потърпевшия, който не е вече в състояние да мисли за нищо другo, освен за нанесения му удар. Страданието е толкова силно, че жертвата предпочита да прекъсне контактите си със заобикалящия го свят, отколкото да понася стрелите, запращани  право с сърцето му....

 Както вече споменах, в основата на социалната фобия е едно ниско самочувствие и като цяло недоверие в собствените сили и способности. Трябва да се замислите, какво пък толкова ще стане, ако дори някой ви обиди целенасочено? Означава ли това, че въпросният е прав? Защо толкова много ви интересува мнението на хората? И тук идва най-големият парадокс, а именно, че страдащите от социална фобия бягат от контакти, а в същото време упорити търсят одобрението на околните. Т.е. тук говорим вече за един сериозен сблъсък, в основата на който е егото, нуждаещо се отчаяно  от внимание, нежност и признание. И още по-парадоксален момент - завоалиране на досег с околния свят, а в същото време особено силно влияние, оказвано от него върху личността.

 Ако имате наченки на социална фобия, то е добре да потърсите психолог, с когото да поговорите. До колкото знам се провежда и медикаментозно лечение с помощта на антидепресанти. Аз лично съм против лекарствата, но един добър психолог би могъл да спомогне до намаляване на тревожността, както и повишаване на самочувствието.
 Това е особено сериозен проблем, защото както казах по-горе - контактът с околните причинява ужасяващ дискомфорт, но пък самотата не е по-добър вариант или решение като цяло. Важно е да се осъзнае, че това е болестно състояние, чиито симптоми ако не напълно лечими,  биха могли да бъдат изкоренени в един доста голям процент, което да доведе до едно нормална съществувание.

 Единствения съвет, който мога да ви дам е да не анализирате това, което някой си ви е подметнал. Знам, че е много трудно, но пък заслужава ли си да се хвърлят нерви заради някой, който едва ли е дори по-добър от вас самите. И тук нещо много важно, хората които са най-критични, обикновено не са съзидателни, което вътрешно ги огорчава и изпълва със злоба. Не се поддавайте на провокации. И запомнете, не винаги човекът срещу вас ви се подиграва, или дори - няма никакво желание за това. Често параноята е спътник на тревожните разстройства, като колкото по-рано го разберете, толкова по-добре за вас.

 Нищо прекалено не е здравословно, нито уединението, нито пък безкрайните и изморителни контакти с останалите. Придържайте се към златната среда, което ще спомогне до постигането на един духовен баланс.

 Победете страха с мъдрост!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.