Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Емоционалност - качество или недостатък?

labie.tumblr.com
 Отварям една тема, която е доста актуална в наши дни, тъй като все повече хора са твърде подвластни на стреса, превръщайки се в негови роби. Но тук бих искала да акцентирам малко повече върху емоционалността, представляваща увертюра, предизвикваща тревожност. 

  Емоциите могат да бъдат красиви, но също така негативни, угнетяващи и буквално разкъсващи ни отвътре. Обикновено при хора със силно изразени такива, е твърде вероятно да се наблюдават моменти на силна еуфория, която често е твърде краткотрайна, последвана от дисфория, украсена от багрите на депресивни мисли и настройки.


 Типично за силно емоционалните хора е, че обикновено са над средното ниво на интелигентност, и много често са отдадени  на изкуството - актьори, музиканти, писатели, художници и т.н. Този тип имат определено много по-висока сензитивност от останалите, което ги превръща в бели врани, заобиколени от черните си събратя, което накрая на краищата се оказва сериозен проблем при социализирането им. 
 Супер емоционалните хора имат потенциал, който им позволява както да творят, така и да усещат дълбоко в сърцето си изкуството, което е способно да ги докосне толкова силно, че буквално да ги накара да полетят отвъд небесата. Ето защо, този тип личности са често смятани за особняци, което е една предпоставка за трудното им приемане в обществото. За жалост, те самите се затварят в собствения си затвор, отдавайки се на вътрешно страдание, което ги лишава в много случаи  от възможността са развитие и прогрес. 

 Силно емоционалните хора са по-щастливи, когато си живеят в един собствен свят, в който не присъстват сивите и озъбени физиономии от монотонното ежедневие. Потапяйки се в своята собствена реалност, отдават душата си на съзерцание и съзидание, но както казах, това са много раними хора, като най-малката критика може да ги изкара извън контрол, буквално пресушавайки и последната капчица оптимизъм, която им е останала. Бягството от реалността е често срещан проблем при тях, като сблъсъкът им с нея буквално води до панически атаки и непреодолима тревожност. 

 Твърде често, емоционалните хора са вълци единаци, чувстващи се неразбрани, прокудени от своите, абсолютни аутсайдери. Имат силната потребност да споделят мислите и идеите си с околния свят, но в същото време са ужасно уплашени от поредния провал. Но пък когато се появи искрата, то нищо не е в състояние да ги спре, вследствие на което често сътворяват неща, които ще бъдат запомнени от човечеството. 

 Силно емоционалните личности разбират света по един съвсем друг начин, което ги поставя  по един или друг начин над останалите, но това изобщо не им помага, защото самите те имат лошо самочувствие и както вече споменах, всяка една забележки ги изкарва извън равновесиe, прекъсваща творческия процес. 
Quiz Crunch
 Ако сте този тип личност, изживяващи всичко на едно по-високо ниво, като за вас любовта не е просто дума, а цяла философия, то сега е момента да откриете начин как да се съхраните. Важно е да осъзнаете, че прекалената проява на чувства, като любов, омраза, гняв, мъст, та дори състрадание, не водят до нищо добро, защото балансът бива буквално нарушен. Опитайте да намерите хармония със себе си и да разберете, че колкото и да ви се иска е по-скоро невъзможно да избягаме от всичко и всички, тъй като принадлежим към една социална среда, от която излизане няма. Тук е момента да спомена, че е доста препоръчително да си правите тренировки на едно ниво, отнасящо се до ума и възприятията. Игнорирайте негативите около себе си, като за това ще ви помогне концентрацията върху собствените ви проекти. Отново ще спомена, колко е важно да балансирате себе си, оценявайки това което имате, под формата на интелектуален багаж, чувствителност и усет към всичко прекрасно, намиращо се около нас. Но в същото време не се поддавайте на негативните личности, които дебнат като безмилостни палачи навсякъде, очаквайки поредната си жертва. 

 Ще поговоря малко и за въпросните "палачи", които за съжаление, от както свят светува се явяват в ролята на критици, тровещи буквално живота на по-съзидателните личности във всяка една сфера на живота. Това са обикновено  бездарни, но много амбициозни хора, които  имат потребността да изпъкнат на всяка цена, прегазвайки  всичко и всеки по пътя си. И тъй като нямат нужните качества са дълбоко наранени, което води до изблик на злоба към всеки един, който по един или друг начин има определени такива. Та тези "палачи" първо доста умело опипват почвата, следствие на което действат, изстрелвайки стрелата право в целта. Истинско удоволствие за тях е да причинят страдание, отчаяние и дори да видят сълзи в очите на "противника". Много често това са т.нар. интелектуални вампири, които са толкова празни отвътре, че имат потребността да се хранят от чуждите емоции, който процес е несъмнено последван от загубата на енергия на жертвата. 
 Сега разбирате, че трябва на всяка цена да игнорирате "палачите", защото не изпитват нищо друго освен завист и гняв. Ако  имате подобни хора в обкръжението си, по добре изобщо не разговаряйте с тях, защото при всеки удобен момент ще опитат да ви уязвят с уж случайнo подметната обида, за която дори е възможно с усмивка да се извинят, до следващия път, разбира се. Ако питате мен, бягайте и се спасявайте! 
 Всеки досег с "палачите" води до тревожност, която пък от своя страна води до липса на серотонин, предхождащ депресия, последвана от страховa невроза. Така че не си го причинявайте, забравете егото, бъдете  си емоционални, но колкото по-малко говорите с подобни хора, толкова по-добре. Убедена съм, че няма как, от цялото ви обкръжение да нямате поне един себеподобен, с който бихте могли да разговаряте на едно по-високо интлектуално ниво. 

 Като един завършек, бих искала да кажа, че емоциите са нещо прекрасно. Те ни дават виталност, устрем, та дори и един невероятен досег до едни други, много по-красиви светове. Само една силно чувствителна натура е способна буквално да настръхне, когато слуша любимата си песен, или пък да се разплаче на филм, в което няма абсолютно нищо срамно, даже напротив. 
 Бъдете  горди  от силната си емоционалност, но не забравяйте да поддържате така необходимия баланс, което пък е една чудесна предпоставка за развитие и дори досег с мъдростта! 

Коментари

  1. Много красиво написана статия! Хареса ми. Доста е трудно да се избягват тези интелектуални вампири. Съгласен съм, че емоциите са нещо хубаво, но има моменти, в които стигам дотам, че завиждам на социопатите.
    Поздрави:
    Емануел

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.