Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Магията на музиката

www.bluenotes.fi
 Музиката съпътства човечеството от древни времена, играейки важна роля в културния, религиозния и светския живот. В древен Египет например, изпълнявали пасиони и мистерии, които били представяни чрез театрално поведение, свързванo с вярванията на хората от това време. Религиозната музика пък била свързана с култове, към определени божества, като химните които се пеели, демонстрирали почит и  поклонничество.
 В дворците, музиката служела за развлечение на владетелите, като често била придружаванa от танци, подсилващи ефекта на въздействие.
 През мрачното средновековие, музиката също присъствала в живота на хората, независимо от  спада в едно културно отношение. Музикантите, които композирали по това време, били наречени свирачи и трубадури, като най-често представители на мъжкия пол, но понякога между тях имало и жени. Забавлявали  кралете и благородниците, което разбира се не би изненадало никого.

 През Ренесанса, говорим вече за разцвет на изкуството и културата. Творците заимствали  от античността, което е и предпоставка за едно по-философско представяне на музиката като такава. Наблюдават се едни по-сложни полифонии, както е неповторимо майсторство.
 Бавно, бавно, минавайки през призмата на времето, достигаме  и до Класицизма в музиката. Тук вече говорим за едни чисти форми на музициране, отдалечили се от религиозните канони. Няма го вече бароковия стил, който бива заменен от истинско изкуство, отново базиращо се малко или много върху древногръцките традиции.
 Един от най-великолепните периоди в изкуството и културата настъпва по време на Романтизма. В култ е издигнат човешкият дух, подтиснат и тласкан към смирение по времето на средните векове. Музиката се превръща в изразно средство, обвързано с чувства като любов, тъга, отчаяние и съзерцание. Един от най-видните представители на тази културна епоха е знаменития Фредерик Шопен.


Reference.com
  Знаете  ли, че музиката има въздействие и върху човешката психика? Правени са опити също и върху растения, които реагират по различен начин на подадените им честоти. Някъде бях чела, че са "най-щастливи" под звуците на класическа музика, и за моя огромна изненада - на  метъл. Страдат обаче ако ги ругаете или им говорите лоши, неприятни и грозни слова. Ето защо е много важно, когато отглеждате растения да им говорите, или пък да им пускате любимата за тях музика, което ще ги накара да растат по-бързо и по-красиво.
 Навярно си спомняте, че бях писала статия, относно това, че растенията музицират. Няма да се спирам толкова подробно на темата в момента, но на който му е интересно може да получи повече информация от конкретната статия, намираща се тук.

 Искам да се спра на един особено интересен факт, засягащ определените композиции. Ако имате поне малко представа от музика, то навярно знаете, че има минорна и мажорна гами. Музиката, базиращи се на първите е тъжна, депресивнa, но и докосващa и вдъхновяващa. Смята се, че въздействащите честоти, представляват късо честотни вибрации, които всъщност не са "полезни" за човешкия мозък.
 При мажорната гама има едно определение - порив на щастие. Тук честотите са с високи вибрации, които могат да бъдат използвани дори с лечебна цел, особено ако се касае за депресивни и тревожни разстройства. Ето защо се препоръчва на душевно болните да слушат успокояваща и тонизираща музика.
 Бях чела, че според изследване, направено от Би Би Си, Бохемска рапсодия на Куин е истински лек срещу депресия :)
 Е, все пак сме различни, което ни прави и толкова уникални, така че вероятно всеки един от вас е в състояние сaм да подбере музиката, която отпуска нервите и го кара да се чувства добре.

 Пишейки  статия за музиката, някак не мога да се стърпя да не напиша няколко думи за холофоничния звук. Особено защото знам, че много от вас не са чували за това доста вълнуващо откритие.
 Откриването на холофоничния звук, става през 1980 от аржентинския изобретател Хюго Зукарели. Идеята е базирана върху възможността да попаднем в един реалистичен свят, като илюзията за него се осъществява  от самия триизмерен звук.
 За да можете да усетите тази магия, сътворена от науката, то ви трябват стерео слушалки, с чиято помощ да чуете случващото се около вас по един изумителен  начин. Без слушалки няма да има никакъв ефект, затова ви повтарям още веднъж да си намерите такива, преди да преминете към "слушането".
 Сега е момента да ви предоставя едно видео, в което буквално ще усетите как някой ви подстригва. Надявам се да ви бъде забавно, но не се стряскайте! Коста си ви е на мястото :)


 Музиката ме е вълнувала през целия ми живот, като дори не си спомням вече кога за първи път бях озарена от магията и. Няма да забравя красивите усещания, които изпитвах, когато се любувах на балет, предаван по телевизията. Вероятно съм била на две-три години. По късно започнах да си правя музикални компилации, като дори опитвах да пея. В един момент открих Пинк Флойд и буквално се влюбих в психоделичната  им музика, което пък от своя страна ме запрати в прегръдките на едно по-тежко звучене, което се превърна и в мое ежедневие. Но разбира се най-красивото творение от човека, вдъхновяващо музикантите и в наши дни, си остава класическата  музика, която е основоположник на всичко, което познаваме в момента.

 Слушайте музика, защото тя език на сърце пълно с любов!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.