Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Сънищата

 Сънищата са нещото, което е подтиквало към размисли всеки от нас. Още от древността, съновиденията са били "инструменти" в ръцете на пророците, които са спомагали за разрешаването на лични и глобални проблеми. Днес хората вярват все още  в магията им, но като че ли са малко по-скептични. За сметка пък на това, можете да откриете в почти всеки дом съновник, с чиято помощ мнозина опитват да разгадаят мистерията на сънищата.
 
  Има различни възгледи за сънищата. Според психолозите те са по скоро като огледало на нашето  подсъзнание. Илюстрират нашите страхове и надежди, като разкриват проблеми, скрити в дълбините на душата ни. Многo често съм чувала схващането, че всеки герой в съня ни сме всъщност ние, като тези различни образи са собствените ни превъплъщения. Друг интересен факт е, че мозъкът не е в състояние да сътвори лице, което означава че всички типажи, които виждаме на сън, са присъствали в реалния ни живот.

 

  Според Зигмунд Фройд сънищата са проекция на скритите желания, които поради обществените норми, личността не е в състояние да осъществи в реалния живот. Според него съновиденията не само спомагат за пълноценна почивка, а са дори пазители, които предпазват от странични дразнители. Като цяло психологът залага повече на това, че в сънищата се разиграват събития, случили се през деня, или събития, които бихме искали да ни се случат.


   И сега идва моя ред да се изкажа относно сънищата! От съвсем малка сънувам кошмари. Може би съм била на три-четири години, когато ужасът започна. Такива отвратителни, грозни и уродливи създания виждах на сън, че теорията на Фройд за неосъзнатите желания ми се струва малко нелепа (поне в моя случай). До ден днешен не мога да си обясня, как мозъка на едно толкова малко дете, е способен да роди подобни извращения. Абсолютно съм убедена, че не съм виждала тези събития и физиономии, особено пък на четири годишна възраст.
  Бях някъде около пет годишна, когато се научих на осъзнато сънуване, защото вече не се издържаше. И така намерих начин да се събуждам, когато кошмарите започваха.
 Имам си кошмари до ден днешен, но вече съм свикнала. Опитвам да намеря някакво логично обяснение, като през всичките тези години търся информация по въпроса. Има интересна версия, в която се говори за генетичната памет.  Между другото има логика, като това би дало светлина по въпроса. Ако приемем че нашите прародители са били свирепи убийци, то е твърде вероятно информация за това да се съдържа в генетичния ни код, като в сънищата ни си "спомняме" събития, преживени от трети лица.

 Много популярна е темата за астрални пътувания по време на сън, или другояче казано - астрални проекции. Тези изживявания могат да бъдат осъзнати, или - неосъзнати. Като по време на сън се извършва неосъзнато пътешествие извън тялото. Някои хора вярват, че отиваме в паралелни светове, а други че посещаваме далечни планети. Може би това обяснява нелогичните сънища, които предполагам всеки е имал. Намираме се на напълно непознато за нас място, или пък не сме дори самите ние. Но пък дали това не са спомени от предишни животи? Е, можем само да гадаем.


 Бих казала, че съм до голяма степен съгласна с възгледите на психолозите, че насън виждаме желанията и страховете си. Това са един тип "обикновени" преживявания на спящия човек. Особено неприятни са те, когато имаме тревоги и проблеми. Знаете, че в такива случаи се събуждате уморени и още по емоционално разклатени. Същото се отнася и за нашите желания, които често реализираме на подсъзнателно ниво. Но има и друг вид, които са така наречените пророчески сънища. Те не ни спохождат така често, но този феномен се случва на всеки поне няколко пъти през живота. И тук идва един много интересен въпрос, който съм си задавала, относно пророческите сънища, а именно дали не пътуваме във времето?
 Има едно явление, което е много интересно. Проявява се на границата между будно и сънно състояние. Е, точно в този момент е възможно да получим много силни видения, които за съжаление да не можем да обясним, или защото нямат общо с нас, или защото ги забравяме много бързо. Според   мен, точно в този момент се получава изкривяване на времето и пространството. Дали пък някакъв вид гравитационно поле не се задейства на микро ниво? Много "дали", но това е за съжаление тема, за която нямаме все още нужните доказателства.

 
 
  Като обобщение ще кажа, че истината е някъде по средата. Една част от сънищата са рефлексия на собствения ни живот, а друга времево-пространствен пробив. Между другото има много теории, че времето е четириизмерно, но затова ще поговоря в друга тема. Та да се върнем на сънищата! Аз лично не ги обичам много, защото моите не са от най-приятните. Но съм имала прекрасни, изпълнени с невероятни преживявания. Случвало ми се е няколко пъти да летя на сън, което не е за изпускане. Но дори и да не харесваме "тайния" си живот, то нямаме друг избор, освен да го приемем за част от нас. Ще завърша с теорията, че сънищата са подготовка за срещата ни със смъртта.

  И сега е време да ви кажа:


           Сладки кошмари!   

Коментари

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.