Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Древните символи

 Много отдавна искам да напиша статия за древните символи, което едно голямо предизвикателство за мен, особено имайки предвид, че се занимавам с таро. Бих искала да разкажа малко по-подробно за няколко символа, които особено много ме вълнуват, като разбира се няма да успея да се спра на всички. Смятам да започна със свастиката, като за мен това е един от най-мистериозните.

                                                             

                                                                      Свастика

                                                                  
  Много хора правят погрешна асоциация, свързвайки свастиката  с нацистка Германия. Като това  разбира се няма нищо общо с истината. Знаете, че  Хитлер е бил увлечен по окултизма, като вероятно това е причината да избере този изпълнен със сила и мистицизъм символ. Но корените на свастиката могат да бъдат намерени още в дълбока древност.

  В свастиката намираме много силно послание, свързано с благоденствие и здраве.  Едно време са си правели амулети, на които е присъствал знакът, с цел предпазване и добър късмет.  Най-старите открити документи за символа, датират от преди 10000 пр.н.е. Първоначални сведения за него са открити  в индиански, европейски и азиатски култури. 


 Наименованието идва от санскритски, което означава - "предмет, носещ щастие". Започвам да се замислям, дали да не си направя подобен амулет. Амулетът е представлявал нещо мъничко, но в същото време с огромна защитна сила.  

 Един интересен факт е, че дори компанията Кока Кола е използвала символа. 

 Като цяло, свастиката оставя огромен отпечатък върху човечеството, като това за съжаление приключва със започването на Втората световна война. След кошмарите, за които допринася Хитлер, свастиката се превръща във символ на злото. В наши дни свастиката е напълно забранена в Германия, което е толкова крайно, че афиширането и може да доведе до отнемане на свобода.  Оставям на вас да прецените, дали я харесвате или не ....


                                                                             

                                                                    Пентаграм 


  Това е един от любимите ми символи, които за съжаление се свързва със злото. Някои хора го възприемат така, поради чисто невежество.  Аз специално го използвам в ритуалите си,  опитвайки да изпълня цялото си съзнание с любов.


 Наименованието произлиза от гръцкия, което означава петолиние. Това е също много древен символ, датиращ от хилядолетия.  За родина на пентаграма се смятат Шумер и Вавилон , а в древен Египет са обозначавали звездите с него. Има теория, че с пентаграма се проследява движението на Венера, като цикълът завършва на осем години.

 От по езотерична гледна точка, пентаграмът се свързва с петте елемента, като последният е човекът.  В този случай говорим  за безкрайна любов и познание, а не за сатанински символ.

  Пентаграмът намираме и в таро, като названието му тук е "пентакли".  Това е един от отключващите символи, който помага за докосване и призоваване на магията при гадаене. А гадаенето с таро не е игра, а нещо по-дълбоко, изискващо пълно самовглъбяване и преоткриване на вътрешния Аз.

  Когато обаче пентаграмът е обърнат, говорим за един наистина сатанински символ.  Ако се загледате, ще видите главата на козел, което е символ на дявола. Ако използвате символа, задължително го рисувайте с върха нагоре, ако разбира се не сте сатанисти.


                                                                  

                                                                     Кадуцей 
 Това е един много вълнуващ символ, който присъства в таро, като най-силно се откроява при "двойка чаши". 

 Тук говорим за един баланс - между доброто и злото, мъжкото и женското начало , светлината и мрака...Точно това е и причината за поставянето на символа върху "двойка чаши " в таро. Уайт, като окултист е знаел какви символи да добави към изображенията. Много е погрешно да разглеждаме картата само в любовен  аспект, а по-скоро тя ни показва една симбиоза  на много по-високо ниво. 

 Тук говорим за хармонизиране между две противоположности, поставили началото на света. Освен това змиите се увиват около седем точки, свързани с чакрите. Като цяло се смята, че кадуцея е символ на съзидателната сила, дала началото на всичко заобикалящо ни. 

 Може много да се говори за този символ, но аз се спирам дотук, защото не искам да ставам твърде обстоятелствена. 


  Засега излагам само тези три символи, като с времето ще продължавам да пиша по темата. Много важно е да ги познаваме, без значение с какво се занимаваме. Можем да черпим енергия и познание от тях, но моля, използвайте ги само за добри цели!  Надявам се получа отзиви и предложения по темата.

    

Коментари

  1. Христо Ангелов27 април 2017 г., 9:31 ч.

    Ако не бъркам, в Древността едно от първите значения на свастиката е било да символизира Слънцето (Хитлер обръща "лъчите" и в обратната на часовниковата стрелка посока ). А това за Кока- Кола не го знаех, :) много любопитно.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.