Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Медитация или релаксация?

Wikipedia
 В наши дни, източните религии заемат все по-голямо място в ежедневието ни. Но дали ги разбираме? Страхувам се, че това се превръща в мода, която се разпостранява в западния свят със скоростта на светлината. Всеки втори практикува йога, без изобщо да си има представа за какво става въпрос. Да не говорим за медитацията, което се превърна в забавление и начин за справяне с негативните мисли.

 В тази статия бих искала да направя едно уточнение, свързано с разликите между релаксация и медитация, а те са много съществени. Но преди това, ще поговоря малко по-подробно за йога, не като популярна "гимнастика", а като начин на живот. За съжаление, хората не разбират, че когато говорим за йога, то това съвсем не е спорт, а духовно учение. За да я практикувате, то трябва да сте готови на лишения, смирение и духовно усъвършенстване. Първото, и много важно условие, е че не е редна консумацията на месо. Будистите не убиват нито едно живо същество, което е силно заложено в тяхната религия. Не може да се "налапате" със свинско и да очаквате резултати. Освен това трябва да сте склонни към себеотрицание, жертвоготовност, емпатия и най-вече - себеотдаване. Ако искате да свалите някое друго "килце", то йога не е правилният избор за вас. За целта има фитнес зали, нали?
 Всичко в този живот изисква усилия, така е и в практикуването на йога. Тук говорим за дисциплина, отговорност и знание. Нали не смятате, че ще се заиграете с подобно древно учение, без изобщо да имате познания по въпроса? За да  имат  ефект  упражненията, то вие трябва да бъдете готови за една вътрешна трансформация, която може да ви отвори врати към нови светове.

 Спрях се на йога, защото искам да уточня, какво е медитацията. Именно от тук идва подготовката, която, ако питате мен, изисква дълъг период на въздържание, упование и реализация, както и практика. И тук е моментът да назова разликите между релаксация и медитация.
 Ако седнете в удобна за вас поза, опитвайки да прогоните мислите, слушайки приятна музика, то това, повярвайте - НЕ Е МЕДИТАЦИЯ! Релаксацията се състои в отпускане и водещото до това физическо спокойствие. Обикновено процесът е придружен от дълбоко вдишване и издишване, но това в никакъв случай не е пранаяма. Моля, не бъркайте релаксацията с медитацията.
 Какво е медитацията? Тук вече говорим за откъсване на душата от тялото. Има една сребърна нишка, която свързва нея с нашето физическо тяло, и точно когато се скъса, настъпва момента на смъртта. При медитация, тази нишка не се къса, но душата е извън нас, като процесът бива последван от особени видения, следствие на посещението ни в други светове. Процесът може да се окаже опасен, защото понякога обратният контакт е невъзможен и въпросната нишка се къса, оставяйки човека в света на мъртвите. Искам да ви уверя, че нещата които може да видите по време на медитация, понякога са зловещи и ужасяващи. Точно затова не разбирам, защо хората смятат, че това влияе добре на нервната система.
 Практикувала съм йога и съм изпадала в медитация, като именно заради това пиша по темата. При мен най-често се случваше в позата - Шавасана. И повярвайте, нещата които видях не бяха това което би отнело тревожността от вас. Вероятно, самата аз нямам все още нужната подготовка, но е хубаво да знаем, че с древните създания шега не бива. Не се забърквайте със светове, от които не знаете какво ще изскочи.

 Написах статията, защото непрестанно чувам как всеки медитира, което определено ме подразни. Нека не забравяме, че всичко, до което се докоснем, изисква жертви и много труд, така че сами разбирате, колко е нелепо да не правим разлика между медитация и релаксация. Има толкова много литература, но уви, хората рядко се осведомяват, хвърляйки се напред с рогата, към материя, която не разбират.

 Ще ми бъде интересно мнението на човек, който наистина се е сблъсквал с паралелните светове. Често се чувствам като вълк единак в тези материи, които сама съм си избрала. Но който търси, намира!

Коментари

 1. Здравей Ева, мисла, че мнението ти за медитацията е "доста крайно". Пишеш: "Какво е медитацията? Тук вече говорим за откъсване на душата от тялото. Има една сребърна нишка, която свързва нея с нашето физическо тяло, и точно когато се скъса, настъпва момента на смъртта. При медитация, тази нишка не се къса, но душата е извън нас, като процесът бива последван от особени видения, следствие на посещението ни в други светове." Това не е МЕДИТАЦИЯ, а астрално пътуване извън тялото, изследвано подробно от Робърт Монро и неговия институт. Виж по-подробно тук: https://www.youtube.com/watch?v=3aTvXUojTYU
  При медитацията не е зъдължително съзнанието да витае извън тялото. Напротив - най-популярната медитация е СО-ХАМ, при която вниманието се фокусира върху дишането. Можеш да фокусираш вниманието си в някоя от чакрите (най-често коронната), върху вътрешната светлина или тихото жужене между ушите... както и варху всяка една мисъл или предмет... Можеш да медитираш дори когато извършваш ежедневната си дейност, ако цялото ти внимание е концентрирано върху, това което правиш. Точно в тази универсалност е голямата сила и полза от медитацията. В медитацията няма нищо опасно.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Този коментар бе премахнат от автора.

   Изтриване
  2. Благодаря за коментара. Постовете ми са базирани на личен опит.
   Все още не съм открила полза от медитацията, като се надявам това да се промени. Тук повече се акцентирах върху това, че много хора се впускат към неща, които изобщо не разбират. Според мен с древните учения, шега не бива.

   Изтриване
  3. Древните учения и в частност различните йога техники на медитация са проверени многократно във вековната практика от хиляди и дори милиони практикуващи. Има страх от непознатото и при тях, но рисковете в астралните пътувания извън тялото, описани и изследвани от Р. Монро, за които споменаваш и ти, са нещо много по-непознато и по-плашещо. Но когато човек е призван да търси и открива Истината, Бог му помага и го пази. Успех!

   Изтриване
  4. Аз съм се занимавала с йога около година. Бях доста напреднала. Имаше моменти, в които се плашех. Има едни особени състояния, случващи се по време на самите упражнения. Но да, ако сме водени от страха, то няма да стигнем до никъде

   Изтриване
  5. Пишеш за заниманията си с йога в минало време, но това, което правиш в момента също е вид йога. Всяко занимание, при което се цели и постига някаква форма на единение и хармония с това, което е в нас и извън нас е йога. Има една вечна книга Бхагават Гита, в която са представени различните пътища към Бога като бхакти йога, джнана йога, карма йога и т.н. Книга, която може да се чете цял живот и от която винаги неща да се научи. Ако не си я чела, потърси я.

   Изтриване
  6. Не съм чела книгата, но благодаря за предложението. Ще се опитам да я намеря и да се запозная с идеите. А относно хармонията, това е много трудно, но вярвам, постижимо :)

   Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.