Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

За духовните практики и Чигун, интервю с Нели Кралева


Нели Кралева
  
 Казвам „Здравей” на Нели Кралева, която е силно отдадена на духовни практики, като йога, рейки и цигун. Помолих я да сподели опита си в блога ми, защото смятам, че това е изключително полезна информация, както за мен, така и за читателите. Много бих искала да узная повече, относно източната култура, както и как чрез скритите тайни у нея, бихме могли да излекуваме както тялото, така и душата си.  Ева: Нели, би ли споделила с нас, как откри цигун? И разбира се ще ти бъда благодарна ако ми кажеш малко повече относно етимологията на думата.


 Нели Кралева: Открих ци гун (чи гун) случайно, ако вярвате, разбира се, че има случайности ;)

Ровейки се из youtube открих Ли Холден, който се занимава с цигун. Изгледах клиповете с интерес. Прочетох в нета, че ци гун или чи гун, също чигун (в превод от китайски — работа с ци или чи на китайски език - дъх, дихание) е древна китайска медитативна система с грациозни движения и дихателни упражнения. Чи гун задвижва енергията в тялото и подобрява цялостното здраве на организма. Описано звучи скучно, нали? Само, че като започнеш да правиш упражненията усещаш не само собствената си енергия, а и онази около теб. Нещо от типа – „Нека силата бъде с теб” :)
Само че първо ми се наложи да премина през разни други неща. Първо беше йогата. Там дишането и асаните са важни за достигане на гъвкавост, спокойствие и баланс. Но това на теб ти е известно :)
После се заинтересувах от Су Джок – масаж на точки по ръцете и краката.
Неусетно дойде и момента за масажите. Откриването на меридианите в човешкото тяло. Релакса.
А после или едновременно медитациите. Чакрите.
После рейки. Онова вълшебно въздействие с ръце, където ставаш проводник на енергията и можеш да лекуваш себе си и другите дори от разстояние.
И така, ако обобщим  открих - дишане, упражнения, масажи по меридианите, медитация, енергия - въздействие на тялото чрез енергията и баланс.
Когато започнах с цигун си виках – „Я, йога и дишане”, после „Охооо,  тук има и масажи и медитиране! И рейки... и лекуване, и многоооо енергия!” Всичко онова, което бях открила в предишните неща, но накуп. Разбираш, че когато енергията в теб е разбалансирана се появяват проблеми и в тялото. Ако не си го разбрала досега де :)
 И ето ти го чувството – плясна ме, като онази ябълка Архимед :)  Цигун е всичко в едно. Елементи от него се използват и в бойните техники (това за момчетата тук). Този факт много впечатли момчетата от групата ми в детската градина :) . Още по – впечатлени останаха, когато откриха енергията в ръцете си. Като магнитче от два полюса, които се привличат и отблъскват. Ин и ян. Баланс и равновесие. Мъжко и женско.
 Ева: Казвала си ми, че всичко е енергия, която трябва да бъде балансирана. Как цигун спомага за това?
 Нели Кралева: Не познавам някой, който да е винаги балансиран. Има толкова неща, които ни изваждат от равновесие и това не е лошо, защото за да има баланс, трябва да има противопоставяне. Цигун дава едни бавни и плавни движения, съчетани с коремно дишане. Естествено се използва и "огнено дишане", което напълно се противопоставя като изпълнение на коремното дишане. Така тялото получава баланса си. Има цигун за емоционален баланс, за лекуване на другите, за събуждане на енергиите в тялото, за релакс, за сила... Но в основата си е отдаване и приемане на енергия отвън и едновременно с това балансиране на собствената, вътрешна енергия. Ева: Би ли споменала каква е връзката между йога и цигун? Възможно ли е да ги комбинираме и по какъв начин?

Bloom Yoga
 Нели Кралева: В същността си те много си приличат. Има дишане и пози (асани). При цигун обаче има техники от масажите, защото се използват меридианите на човешкото тяло (има похлопване и потупване по точките), от медитацията - въздействие върху чакрите, от рейки - може да въздействаш на енергийно ниво върху себе си и другите. И не е задължително да си първа гимнастичка, за да изпълняваш движенията. Те са така направени, че да могат да се изпълняват и от малки и големи, здрави и болни хора. Ева: Кое време на денонощието е подходящо за практика с цигун? Тъй като самата аз практикувам йога, зная че е хубаво уражненията да се правят на гладен стомах, както е и желателно да не се консумират месни продукти. Важат ли същите(нека ги наречем норми) и при цигун?
vodoley.me

 Нели Кралева: За цигун е подходящо всяко време. Дори и 5 минути на ден са благотворни. Естествено е добре да е на празен стомах или час след ядене, въпреки че аз не изпълнявам стриктно това условие. Относно храната ми е трудно да говоря, защото аз обичам да си похапвам :) И на всички онези, които обичат да си похапват бих казала, че е важното да сте гъвкави, релаксирани , спокойни и балансирани, отколкото с мерки на манекенки. Запазването на гъвкавостта и енергията на тялото ни е от първостепенна важност. Като казвам гъвкавост не визирам да правите шпагат или мост, а да запазите гъвкавостта на гръбнака и ставите си. Ева: Тук един въпрос, който е малко извън темата. Вярваш ли, че човек може да навреди сaм на себе си, или по-точно казано - материализирайки собствената си негативна енергия, насочвайки я в душата си? 


   
  Нели Кралева: Човек цял живот, ако слушаш лекарите си наврежда сам на себе си.  Няма да водя лекция за позитивността или за начина на живот, защото много се изписа как ТРЯБВА да сме винаги позитивни и да имаме здравословни навици, а това няма как да стане. В този смисъл бих обърнала внимание, че когато успеем да се балансираме енергийно, то няма как да навредим на себе си. Поне не и в онзи смисъл, за който ти питаш. А че всеки има върхове и спадове е ясно. Повечето хора реагират така: "Щом не мога да го видя и да го пипна или да си го обясня логично, значи това е невъзможно". Това винаги ме усмихва, защото има неща (разбирай енергии), които се усещат не с онези 5 сетива, с които разполагаме.


 Ева: Има ли възможност да се предпазим от чуждо вмешателство на едно фино енергийно ниво, практикувайки цигун?


 Нели Кралева: Ева, няма панацея. Всеки е с неговото си светоусещане. Ако йога ти дава спокойствие, баланс и се чувстваш спокойна на енергийно ниво - значи е твоят свят. Така е с всички практики. Въпросът е ТИ да се чувстваш балансирана енергийно и физически, разбира се. Това не значи, че всички ще хукнат да изпълняват упражнения, асани или мудри, но "Колкото повече -  толкова повече" - както казва Мечо Пух :) Някой намират баланс в излизане с приятели и не бива да ги съдим. Нито да съдим себе си, че ни е домързяло да направим цигун или йога или медитация, или ни се е приискало и ние да излезем с приятели.
 Ева: Беше споменала, че цигун е част и от източните бойни изкуства. Има ли роля в самоконтрола, когато говорим за необходимост от концентрация? Нели Кралева: Запознати с източните бойни изкуства твърдят, че много части от цигун са в основата на същите бойни изкуства. Аз не съм специалист, но всеки може да направи съпоставка например с тай - чи.  А колкото до концентрацията поне в цигун мога да кажа, че бавното и плавното изпълнение и дишане довежда до концентриране на усещанията ни вътре в нас.
 Ева:  Статията е по-скоро свързана с цигун, но ми се иска да те помоля да кажеш и няколко думи за рейки, тъй като знам, че се занимаваш и с този вид духовна практика.  Нели Кралева: За човек, който харесва всичко да става бързо се усетих, че съм се насочила все към неща, които трябва да отнемат или част от времето ми или да се изпълняват бавно, което си е почти същото. Инициирането ми в рейки дойде след един мой сън, в който се видях, че лекувам с ръце. Бях чела преди това за рейки, видях символите в нета, но след този сън се реших и се записах на курс. Рейки е благодатна територия, където приемаш и отдаваш енергия от източника. Ти самият ставаш негов проводник. Може да лекуваш себе си или другите, дори от разстояние. Естествено са необходими много сеанси за постигане на резултат. Имам предвид при диагнози, различни от настинка. Както всяка практика трябва отдаденост и време. Рейки се използва и за изпълнение на желания. Засега не съм спечелила от лотарията. ;) 


 Ева:  Чувала съм, че чрез йога, тялото се самолекува, използвайки собствената си енергия, отнася ли се същото и до цигун?
 Нели Кралева: Абсолютно вярно. Има цигун за самоизцеление. Ева: И последен въпрос, в който искам да те попитам нещо лично. Как духовните практики се отразиха на твоя живот? Успя ли да намериш себе си?
 

 
 
 Нели Кралева: Винаги съм се опитвала да намеря онзи баланс и онази енергия, които ще ме направят по – приемаща себе си и другите и едновременно с това да успея да я  преобразувам в самолечител и лечител. Всеки търси себе си. Мисля, че е до края на физическото ни съществуване. Така си е от памтивека.  Нека не забравяме, че всяко ново нещо, което откриваме е нещо забравено старо.

Аз открих цигун. Моята си Вселена. Там, където намерих спокойствие, баланс, зареждане, енергия, лечение. И ако и другите опитат, вероятността моята  Вселена да стане обща е голяма. Тааа, заповядайте, момичета и момчета!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.