Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Справяне с пролетната депресия

 Пролетта настъпи неотдавна, подготвяйки целия свят за нов живот. Дръвчетата обличат новите си дрешки, блеснали под искрите на обичаното от всички слънце, а първите цветя подават срамежливо главички, подканящи към романтика. Птичките се завръщат от Юг, дарявайки ни с прекрасните си песни, които така нежно омагьосват и разтапят и най-студеното сърце.
 Но дали всичко е една възхитителна идилия, настъпваща заедно с промяната на сезоните, или пък не?

 За съжаление човешкият организъм е травматизиран, следствие на продължителната зима, през която липсва светлина, отговорна за синтеза на витамин Д, който пък от своя страна спомага за образуването на серотонин - хормонът на щастието.  Следствие на всичко това, организмът е буквално преуморен, като много често се случва да не сме в състояние да държим очите си отворени.
 Много негативно въздействие върху психиката, а и физиката разбира се, оказва и преминаването към лятно часово време. Това буквално съсипва биологичния ни ритъм, карайки ни да се чувстваме в безтегловност. Откраднатият  час определено допринася за пролетната умора.

 През този сезон спада и имунитета, започват бактериални и вирусни инфекции, които още повече влошават нещата. Както много хора знаят, хроничните заболявания започват да се обаждат ежедневно, което допринася за дискомфорт и вечно лошо настроение. Наблюдават се стомашно-чревни разстройства, свързани с обострянето на колити и гастрити, както и чести болки в областта на кръста и гърба.

 Един особено неприятен фактор, идващ заедно с настъпването на пролетта е и сезонната депресия. Настроението е супер подтиснато, нямаме желание за нищо, непрастанно сме изморени, а самочувствието е просто под всякаква критика.
 Важно е да отбележа, че през този сезон се се засилва въздействието на  психическите заболявания, свързани с тревожност, натрапчиви мисли, депресии, както вече споменах, страхови неврози и т.н. Точно поради тази причина е много важно да се подготвите за предстоящите  промени, превръщайки тази  метаморфоза в далеч не толкова неприятен феномен, успявайки да се насладите на наближаващото лято.


 Начини за справяне с пролетната умора  На първо място е много важно да поддържате едно балансирано хранене, като диетата ви да бъде богата на витамини, протеини и минерали. Най-правилният избор е консумацията на свежи плодове и зеленчуци. Богати на необходимите за организма хранителни вещества, даващи ни енергия, както и влияещи  чудесно върху стреса и депресията. 
 Вече бях писала статия за хранителните добавки, която можете да прочетете от  тук, като разбира се е много по-препоръчително да се консумират естествени продукти, разбира се. Но тъй като често нямаме време, и дори апетит, омега три мастните киселини  идват на помощ, независимо под каква форма. Вече споменах и за ползите от витамин Ц, но както вече посочих - по-подробно съм писала по темата, в посочената от мен публикация. 
 Опитайте максимално да намалите приема на алкохол и цигари, които само ще влошат състоянието, изострящи нервната система, което пък води и до задълбочаване на депресивните симптоми. Прекаляването с кафето също не е препоръчително, но все пак, ако не сте в състояние да държите очите си отворени, то една чашка ви е позволена ;) 

www.blueforestconservation.com
 Движението е от особено голяма важност, когато говорим за поддържането на жизнения тонус. Двадесет минути на ден, прекарани във фитнес залата, буквално преборват стреса и депресивните симптоми, като причината е отделянето на ендорфини, следствие на усилените тренировки. Е, наясно съм, че не всеки има възможност и време за това, така че можете да замените упражненията от подобен тип, с разходка в гората например. 
 Бях вече споменала в друга статия за това, колко е препоръчително да прегърнем дърво. Но ако не сте способни да го направите с любов и благодарност, по-добре не опитвайте, защото тук говорим за вяра, а не за експерименти. Ще отворя една скоба в този ред на мисли, защото е важно за мен да спомена, че никога не трябва да забравяте да благодарите, за всичко онова което имате. По този начин изпращате едни позитивни мисли към Вселенския разум, които рано или късно ще се върнат при вас, но все пак, не правете това ако само очаквате нещо в замяна. 

 Вече съм писала и за ефектите и ползите от йога, така че вероятно сте запознати малко или много, стига да сте чели статията ми разбира се. Ако все още не сте, то можете да прочетете от тук. Дала съм съвсем кратка програма, която обаче, дори за петнадесетина минути дневно, определено преборва лошото настроение, както и отпуска главоболието и схванатия врат, особено типични за този сезон. 

 Ако не сте в състояние да посещавате фитнес залата, или дори да отделите време за йога, то поне опитайте да ходите по няколко километра дневно, защото застояването на едно място влошава нещата допълнително. 


 Завършвам с един чудесен начин за преборването на негативните мисли и чувства, а именно хобитата. Не вярвам, че има човек, който да няма поне едно такова, което да спомогне за разсейване от тревогите, та дори за няколко часа. Едни хора обичат да плетат, други да шият, трети да рисуват, а да не говорим че сега е най-подходящия момент и за градинарство. Така че, ако сте съвсем изморени, подтиснати и кисели на целия свят, изобщо не се оставяйте на подобен вид отрицателни емоции, ами най-добре запретнете ръкави и се отдайте на някакви занимания, колкото и трудно да изглежда това на пръв поглед. 

 Най-важното е да не се отчайвате, осъзнавайки, че понякога има и такива моменти. Опитайте да мислите максимално позитивно, колкото и невъзможно да изглежда това точно сега, но не забравяйте, че и утре е ден...


Коментари

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.