Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Символиката на луната в таро, споделено с Деяна Димитрова

 Луната винаги е била обожествяван образ в много културни традиции още от дълбока древност. В тази статия ще разгледаме по-специално иконографията на картата Луна от Златното Таро, както и значението на символите изобразени върху нея.


 На картата Луна виждаме изобразени бяла хрътка, заек и елен, които са взети от картината „Vision of St. Eustace" рисувана през 1440 година от художника Пизанело. Картината разказва историята на Св.Евстатий, които приема християнството, след като по време на лов между рогата на преследвания от него елен му се явява Спасителят и му казва:„ Плакида, защо преследваш мен, които искам твоето спасение.” Уточнявам, че Плакида е името на Евстатии преди да приеме християнството. 
Лицето върху луната и самата Луна са взети от картини на различни художници, но изобразяващи Дева Мария и младенеца. Лицето е взето от картината „Suckling Madonna",
художникът е Ambrogio Lorenzetti, а Луната от картината "Madonna and Child with Saints" рисувана от Andrea del Castagno. 
 В християнския иконопис Дева Мария често е сравнявана с луната, изобразявана седнала върху лунен сърп. Трите фази на луната, нарастване, намаляване и изчезване, както и нейното възобновяване е въплащение на представата за умиране и прераждане. Връзката на Луната с отвъдния свят се потвърждава в едно от еврейските предания в което Творецът обяснява на Луната, че има две зони - тукашното и отвъдното и че наличието на двете светила ( Слънцето и Луната) е указание за тази полярност. За това Слънцето (тукашното) свети по-силно, а Луната (отвъдното) свети по-слабо. 
За мен ключови изображения в картата Луна са двата купола, които са взети от картината „Тайната вечеря” на италианския художник Андреа дел Кастаньо, стенопис намиращ се на трапезарията в манастир Сант Аполония във Флоренция. Знаем, че символиката на двата купола играе роля на порта към тайно познание. Знаем, че Исус Христос по време на Тайната вечеря споделя на своите избрани ученици тайни, които не е споделял до сега в проповедите си. Също така забелязваме, че Юда не стои до тях, нито е преминал „портата”. Точно той стои от другата страна на масата между двете колони. Той не е допуснат.

  Какво виждаме, че е изобразено пред двата купола в картата Луна от Златното Таро? Куче. В представите на древните хора кучето символизира обидата, враждебността. В библейската традиция кучето символизира лакомията, ненаситността, алчността, както и зависимостта. Освен това така се наричат и враговете на вярващите. Не ви ли напомня това прекалено много на Юда? Кучето обаче има и друга символика. Това е страж пред портата на отвъдното (триглавото куче Цербер) и не случайно е изобразено точно пред двата купола. В митологията на индианците кучето е тясно свързано с царството на мъртвите. Но също така битува и образът на демон - кучето Гарм, които се свързва с края на света.


 На картата Луна от Златното Таро виждаме изобразен заек. Оставам с впечатлението, че заека бяга от кучето. Кучето много наподобява хрътка, използвана главно за лов. Нека разгледаме символиката на заека, който много често се среща в християнския иконопис. В книгата „Речник на символите” попадам на много интересен цитат: „По дире ти и ти, човече, скалата, кога те преследва зло псе-демонът... Види ли че човекът се е затичал надолу, носейки в сърцето си земните и всекидневни блага, той по-лесно се догонва с помоща на объркващи мисли.” 
На картата Луна заека прескача пропаст и пред него е елена. Еленът винаги е смятан за символ на възраждането. В средновековната книга „Бестиарий” за елените пише нещо много интересно: 
„ При преминаването на ОТВЪДНИЯ бряг те полагат главите си върху задните части на плаващите пред тях и така намаляват собственото си тегло. Стигнат ли до замърсено място, бежешком го прескачат.” Заекът не прескача ли пропаст? „Пропастта” между двата свята. Еленът, които е вестоносец между световете на хората и боговете, както вече видяхме в легендата за Св.Евстатии. Може би Луната е едно цяло пътуване?! Ключът от 12-те към други светове.

Коментари

 1. Това превод от книжката на Златото таро на Кет Блак ли е?

  ОтговорИзтриване
 2. Какъв превод? Къде в книжката й пише такава информация каквато е в цялата статия? Я покажете. Аз имам книжката й.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И аз имам книжката. Любимо таро ми е. Попитах, защото в заглавието пише за луната в таро, а в статията се говори само за златното таро. Иначе е интересно

   Изтриване
  2. Да, но това все пак е цялостен извод за значението на Луната. Златното Таро е достатъчно богато на символика и за това е засегната само тази карта от това тесте.

   Изтриване
 3. Ако проблемът е в заглавието, то мога да го променя на "Символиката на луната в Златното таро", но някак си се подразбира от само себе си, когато някой реши да прочете статията :)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.