Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Съдбата срещу свободната воля в таро, споделено с Краси Мундова

Краси Мундова 
Реших да напиша тази статия с дълбоката убеденост, че  когато човек в резултат на проучвания и опит е достигнал до определени изводи, е редно да ги сподели и с другите, а те да преценят кое от зрънцата знания да вземат.Проблемът за съдбата и свободната воля съществува, откакто съществува света на човека и откакто са се появили взаимовръзките между човека и стихиите, които го обграждат. Често тези стихии са елементи от видимия свят и древните са ги обожествявали, но също толкова често представляват сили от невидимото и тогава човек се стреми да ги разтълкува. Стремежът да обясниш необяснимото е всъщност психологически и представлява необходимост да въведеш ред в собствения си свят, защото хаосът е разрушителен, както на ниво обективна действителност, така и в субективния свят на всеки човек.
Древните гърци истински вярвали в съдбата. Смятали, че животът на всяко човешко същество и всяко божество следва своя определен още при раждането път.
Богините на съдбата в древногръцката митология се наричали мойри. Зловещи фигури, които всявали респект във всички човешки и божествени създания, чак до самите върхове на Олимп. Всяка душа следвала нишката, която богините на съдбата изпридали. Нишка, която водела по лъкатушните пътища на живота, от раждането до смъртта.
INTV
Всяка от трите мойри имала свое умение и предопределение. Най-младата, Клото, била предачка. Тя предяла съдбите на хората и чрез нейните пръсти се създавали нишките на живота. Средната сестра, Лахесис, била и разпределителката. Нейната задача била да насочва нишката на съдбата през мъките, радостите и победите в живота. Най-голямата сестра, Атропос-неизбежната, будила най-много респект и страх, защото се появявала в края на живота и проследявала пътя, през който е минала съдбата, правила равносметка и прекъсвала нишката на живота.
Древните допускали обаче и свободната воля, защото вярвали, че  понякога богините на съдбата се вслушват в молбите на хората и могат да променят пътя на нишката, отклонявайки го от предопределеното.

Важно учениe в будизма е това за кармата. Според Буда кармата е наследство което носим от минали животи и то отговаря за нивото, на което се намират съзнанията, ниско долу или високо горе. За Буда обаче не всичко е било предопределено. Той твърди, че кармата обяснява голяма част от това, което преживяваме, но все пак не е причина за всичко. Буда определено не е фаталист и законът за кармата е само един от 24-те закона в будиската философия, но към него трябва да се отнасяме с особено внимание.
Подобно е отношението и на друг голям мистик на нашето време- Едгар Кейси, който в поредица лекции, посветени на астрологията и свързаната с нея идея за предопределеността, казва: „Знаците на зодиака определят кармичния модел, планетите са становете, а ВОЛЯТА Е ТЪКАЧЪТ.” /Лекция 3654-Е-1/. „Целта на въплъщаването на всяка душа е да завърши цикъла, да се доближи до безкрайността, така че да може да познае целта на съществуването си на Земята.” /Лекция 3131-1/
Всички мистици и древни мъдреци  в ученията си акцентират на два основни елемента – разплащането, което душата поставя като инкарнационен план и опитът, който се натрупва, преживявайки кармичните модели.
Този опит и модели могат да бъдат до известна степен доловени чрез различните гадателски инструменти в т.ч. и таро. „Магията” не се крие в самите карти, въпреки че и те играят своята роля, а в способността на тълкувателя да се настрои към общото поле, наречено от Юнг „колективно неосъзнато” и да улови моделите на развитие към определен момент. Самото таро от друга страна стимулира тази способност на тълкувателя чрез вложените в него древни архетипни  образи. Тарологът чрез Таро долавя моделът на развитие на човек към определен момент от живот му и според този модел дава съответните прогностични насоки и съвети. Разбира се времето за което могат да се дават такива тълкувания не е безкрайно неограничено и колкото по близко до настоящето е зададения въпрос, толкова по-точен ще бъде и отговорът. Като разковничето на това се крие в моделите и опитът. Моделите макар и прогнозируеми могат да се променят, защото еволюционният закон в основата на съществуващото, допуска свободната воля. Опитът се трупа чрез изплащане на кармични дългове, но начина по който ще стане това в доста голяма степен зависи от самия човек. Например имате да изпащате такива минали нездравословни отношения с определен човек и в този си живот сте свързан с него в сложна връзка. Може да изберете как да си „платите” – да страдате от отношението му или да се опитате да променете своето отношение, а с това и неговото и да разплетете този кармичен възел.

 Заниманията ми с таро показаха тези модели, както и възможните варианти за развитие. Това в което съм убедена е, че картите никога не лъжат, защото всъщност те са инструмент на собственото ми съзнание, което едва ли би ме излъгало. Те също така често сами разкриват това, от което имаш нужда в конкретния момент, ако наистина нуждата е голяма. Това е защото подсъзнанието знае тези отговори, още преди съзнанието да осмисли проблема. Картите също така често казват „ако продължиш в тази посока, ще се случи еди-какво си, но ти имаш възможност да го промениш.” Разбира се това често не се харесва на хората и те казват, че картите таро не са дали ясен отговор, но всъщност таро няма как да предвиди нещо, което още не е предопределено как ще се развие. Винаги когато картите дават неясен отговор е не защото подредбата е невалидна или погрешна, а защото ясно показват, че в момента ти държиш „юздите на живота” и от теб зависи посоката, която ще поемеш. Погрешно е да се приемат като фатална предопределеност, защото моделът който показват може да бъде и програмационен ментален код. Когато картите покажат определено негативно развитие тогава  е най-разумно човек да не чака те да се сбъднат, а да направи съзнателен опит да коригира поведението си, за да промени и показаният от картите модел. Когато обаче се приемат фаталистично, те залагат този модел на подсъзнателно ниво и човек с примирение очаква съдбата си, което изобщо не съответства на еволюционния закон. Има разбира се и кармични модели, които трудно бихме могли да променим, но за да установим такива модели е необходим системен анализ на подредбите свързани с живота на определен човек. Изключително несериозно е да от една подредба, по един въпрос да се прави заключение за „кармична предопределеност”.


И накрая какво казва таро. Може ли да променим бъдещето си? Показват ли картите нашата съдба? Отговорът за мен е „понякога”. Понякога събитията се случват, а в други случаи имаме право на избор и можем да планираме и моделираме бъдещето си. Мъдростта е в способността да правим разликата между тези модели.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.