Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Обсесивно компулсивно разстройство  Обсесивното компулсивно разтройство е сериозно заболяване, което изобщо не трябва да се подценява. Състоянието има множество вариации, като при едни хора са наблюдават едни от тях, докато при други - почти всички от симптомите му. Страданието е ужасяващо, като много психолози го смятат  за много по-мъчително  дори от шизофренията.
  Признаците на заболяването са разнообразни, като се различават малко или много при различните индивиди. Като цяло се характеризира с мании, или обсесии, които създават усещането за силна тревожност, чувство на вина и висока доза напрежение, което често води до панически атаки.        

  Пострадалият има нуждата от успокоение и започва да си създава собствени ритуали, с цел намаляване на напрежението. Ритуалите се наричат компулсии, като те могат да бъдат  свързани както с действия, така и с визуализиране.

  Обсесиите са нещо като отражение на страховете, изпитващи  жертвите на психичното разтройство.

 Ето и някой от най-честите обсесии:  -  Ужасяващ страх от остри предмети. Изпитване на ужас от самонараняване или нанасяне на телесна повреда върху член от семейството. Визуализация на кървави сцени, свързани със смърт или насилие, които болният не е в състояние да прекъсне, което води до изключително изтощение. В последствие се стига до самата компулсия, чиято цел е  намаляване на натрупаното напрежение. А именно - избягване на досег с остри предмети. Прави се всичко възможно, което е по силите на жертвата, като тя вече не е в състояние да докосне дори кухненски нож. Отправят се молби към близките, ако е възможно те да извършват дейности, при които се докосват острите предмети. 


 -  Страхът от отравяне е един от най-честите симптоми на заболяванетo. Пострадалите имат потребността да проверяват много внимателно храни и напитки, преди да са способни да  преминат към консумирането им. Не са в състояние да приемат каквото и да било от непознати, защото се опасяват, че е вероятно в храната или напитката да  има съдържания на отрови или нечистотии. 

-  Страхът от заразяване е също много често срещан проблем. Започват да се избягват места, като болници например. Не се учудвайте ако подобна личност не желае да се здрависа с вас. Хората с подобен проблем отделят огромен процент от времето си за почистване на дома със силни препарати, както и многократно миене на ръцете и други части от тялото.  Лесно е да разпознаете такава категория личност, като е достатъчно да погледнете разранените и ръце, което e следствие на вманиечено миене.


- Някои хора с ОКР имат мания за подреждане. Тя е толкова силна и причиняваща ужасен дискомфорт, тъй като често болните имат потребността да подреждат на обществени места. Понякога те дори внасят ред на стоките в магазините, което ги кара да се чувстват ужасно унизени. Ако не го направят, напрежението е в своя връх, като  единственият начин за успокоение е да сложат в ред нещата от щанда например. 


-  Може би най-често срещаната обсесия е тази, свързана с проверяване.  Жертвата има потребността да проверява многократно дали е заключена входната врата, дали е затворен прозорецът, дали е спрял крана на мивката, печката, ютията, кафе машината и т.н. Това отново отнема часове, като крайният резултат e плачевен. Защото болният от ОКР никога не остава сигурен, напротив той проверява отново и отново, докато не започва да усеща че се побърква. 
Бях чела за жена, която не може да спре да мисли дали кафе машината е спряна. Не била в състояние да излезе от дома си и да отиде на работа. Накрая, напълно отчаяна, сложила кафеварката в чантата си , като проява на абсурдна компулсия, и отишла на работа с нея.


  Бих могла да дам още много примери, но бих искала да отделя малко време и на ОКР визуализациите.  Ето и един случай, който хем ме развесели, хем натъжи. Силно религиозен младеж има натрапчиви мисли, относно статуя на Света Богородица. В съзнанието му непрестанно изниква картина, в която се съдържа следното: Младежът почуква с пръсти по статуята, като това го кара да се чувства като осквернител. Опитвайки всичко възможно за да спре това, младежът усеща че не издържа повече. Чрез компулсия, той се опитва да промени картината на почукването, което повярвайте, отнема часове . Да не говорим, че въпросният се разкъсва от чувство на вина. 

  Има и други случаи. Баща има обсесия за това, че ще нарани малкото си момиченце.  Това не му дава мира, като буквално го подлудява, защото дълбоко в себе си, човекът съвсем няма подобно намерение. При него компулсията се състои в следния акт: излиза  от помещението и се връща обратно, всеки път когато го обхване обсесията, като ритуалът се извършва определен брой пъти. Това го кара да вярва, че на детето няма да се случи нищо лошо и самонаказвайки  се той се пречиства. 

             Чисти обсесии  


 Чистите обсесии се различават доста от останалите, защото при тях няма компулсии. По-скоро при тях се разиграват сцени на съзнателно ниво, при които болният е главният герой. Много често подобни изблици са свързани с ревност. Болният подозира партньора си в изневяра, като това се превръща в ежедневие. Тази идея не напуска съзнанието му нито за минута. Готов е да прави безкрайни анализи на всеки невинен жест от страна на партньора. Започват и да се появяват визуализации на предполагаемата изневяра, в които любимият е в прегръдките на друг/а.Чувството е толкова болезнено, че необходимостта от компулсия е неизбежна. В тези случаи, тя е по-скоро търсене на някой, или нещо, които да те разубедят от погрешните ти схващания.  При подобни случаи жертва е и любимият човек, който бива подлаган на многочасови разпита относно  верността си. 

   Начин за справяне с обсесиите 


  Това вече много зависи от силата на волята на засегнатия. Хубаво е да се започнат посещения при психолог.  Но трябва да сте сигурни, че въпросният има познания в областта на ОКР.  Имах позната, която отиде при един шарлатанин. Състоянието и до толкова се бе влошило, че бяха започнали сериозни нервни кризи. А той и казал, че тя била ЛЮБОВ, че раздавала ЛЮБОВ и затова била в това състояние. Така че внимавайте! Ако питате мен, първо се осведомете, прочетете поне една книга за ОКР, намерете инфо в  Интернет...за да имате подготовка и да прецените доколко психологът е изобщо запознат със заболяването. 

 Много важно е да се информирате! Това е единстеният начин за спасение. 


  При ОКР нашият мозък работи до известна степен срещу нас, защо, и аз не знам. Възможно е да е генетична предразположеност, както и следствие на преживяна травма, но това е въпрос, на който никой все още не отговорил. 
 И нека се върнем към мозъка, който се опитва да ни преметне, като ни внушава невярна информация, караща ни да откачаме. Единственият начин за победа над ОКР е вие да преметнете мозъка :)  Но това съвсем не е лека задача, нали? Ще опитам да дам кратки обяснения за начините, като не бих могла да обещая сто процентов резултат. 

 Нужно е да научите мозъка си, че това което мислите е фалш. Всеки път, когато усетите, че маниите ви завладяват, просто си кажете сами на себе си "Отново обсесия". Трябва да се научите да игнорирате  обсесиите, защото друг начин няма. Много психолози съветват да не се съпротивлявате и да ги приемете, но това са чисти глупости! Представете  си , че отивайки на работа ваш колега ви блъска по главата всеки ден. Какво ще направите?  Ще приемате ли безкрайните и жестоки удари върху себе си? Така и с ОКР, като цяло няма нито нужда да го приемате, нито пък да живеете с този кошмар, а още по-малко да не му се съпротивлявате. Ще си налагате волята! Когато дойде необходимостта от миене на ръце, независимо от цялото желание да го направите, кажете този път НЕ! Обещавам ви, че точно след петнайсет минути ще сте забравили за копулсията си. И колкото повече казвате "НЕ", толкова повече тая гад ще напуска постепенно съзнанието ви.  И тогава ще живеете нормално, без панически атаки и вечен срам, който убива и малкото достойнство, което ви е останало. 

  
  Ще пиша още по въпроса. Темата е много обширна и трябва по-подробно вникване.  Вече писах за паническото разтройство и депресията, които са свързани до голяма степен с ОКР. Има начини за справяне! Особено, когато заболяването е в начален стадии е още по-лесно.  


   И още нещо, не се оплаквайте, не търсете себеподобни, четете и се образовайте!

  

Коментари

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.