Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Невроза или психоза?

esquizofenix.wordpress.com
 Психичните проблеми и заболявания са се зародили едновременно с човечеството. Те се движат по една диагонала, като първото е някак естествен "спътник" на душата, точно както Луната на Земята. Но тази Луна е далеч по-зловеща, карайки милиони хора по света буквално да живеят на тъмната и половина.

 В тази статия бих искала да поговоря основно за разликите между невроза и психоза. И при двата варианта на психически заболявания, мъките които изпитват болните са неимоверни. Страданията водят до откъсване от външния свят, защото комуникацията е затруднена, на което всъщност се дължи и самото задълбочаване на симптомите.

  Неврозите са характерни за особено чувствителни хора, съмняващи се непрестанно в собствените си възможности и идеи. Много типичен невротик често страда от едно или няколко тревожни разстройства, като например: обсесивно компулсивно разстройство, паническо разстройство, агорафобия, клаустрофобия, социофобия и т.н. На лице са страх и депресивни прояви, като колкото повече тревожността се засилва, толкова повече нивото на серотонин в мозъка спада, което води до един омагьосан кръг, от който просто няма излизане. Често до подобни проблеми водят силен стрес, загуба, психически или физически тормоз, травми от детството, а и разбира се наследствени фактори.
 И отново - ако личността е в спокойна среда, то симптомите значително намаляват, и обратното - всеки минимален рисков фактор ги отключва отново.

 При психозите имаме несъзнаване, което пък е точно обратното при неврозите. Невротикът страда, защото си дава сметка за това което се случва в главата му, докато един шизофреник например, не е в състояние да направи разлика между делюзиите и реалността.
 Характерно състояние на типичен пример за психоза е параноята. Невротикът е също параноичен, но обвинява себе си за подобен вид настройки, опитвайки се да се самоубеди, че всичко се случва само и единствено в ума му, търсейки помощ от квалифицирано лице. Вторите обаче категорично вярват в конспирации и често имат мания за преследване, като никой не е в състояние да ги убеди в противното. Лошото е, че почти никога не търсят помощ, защото лекуващият лекар е също заподозрян в нечисти помисли срещу личността им.

 Тревожният тип рядко лъже, защото често живее с чувство на вина, наложено му от родителите например. Хората с натрапливи мисли често имат дори потребността да казват само истината, та дори да осъзнават, че това изобщо не е в тяхна полза в конкретния момент. При психозите обаче, боните не само лъжат почти през цялото време, но и още по-лошо - често вярват в истиността на безумните си разкази.

 Типичен пример за психоза са халюцинациите, както и особено странни усещания, свързани с физиката. Често болните имат усещането, че са лазени от насекоми, което е свързано с непрестанно нервничене и загуба на търпение, което може да доведе до агресия. При параноичния тип пък не рядко най-близките са свързвани с кръвожадни врагове, които кроят ужасяващи планове или скрито се подиграват на всяка дума, изречена от жертвата на заболяването.

 Невротиците имат подобни мисли, но отново - осъзнават налудничевостта у тях, борейки се със зъби и нокти. Един от най-големите страхове при тревожните личности е именно този от полудяване, като идеята често не ги оставя със седмици. Тук говорим и за една маниакалност, т.е. натрапчиви мисли, които непрестанно се изменят, обърквайки тотално нормалната социална дейност на личността. За разлика от психозите, при неврозите има силно желание за подобряване на психическото и умствено състояние, съпроводено от безкрайна борба и вътрешен конфликт.

 От езотерична гледна точка, на подобен тип състояния може да се погледне под друг ъгъл. Има документирани случаи на халюцинации, проявили се при шизофреници, които се оказва че имат много общо с действително случили се събития в някаква точка от времето и пространството. Аз лично често съм мислела, че някои хора попадат на границата на паралелни светове, или другояче казано - съществуващи едновременно реалности. Това би обяснило халюцинациите, както и разбира се параноидните прояви, защото когато виждаш нещо, необяснимо за околните, просто няма как да не полудееш.

 Ако си направите тест за психоза, то определено ще ви бъде поставена диагноза, ако се занимавате в някаква, дори минимална степен с окултизъм. Тук вече настъпва едно тотално объркване, както и огромен сблъсък между медицината и парапсихологията. Както знаете, мнозина имат необясними дарби, но определено не са луди, но пък дали? Ще оставя размислите на вас....

 Темата е твърде обширна, но без да бъда обстоятелствена, исках да засегна някои от основните разлики между лудостта и страха. Понякога егото е толкова целенасочено, както  и силно изявено, което също от своя страна води до едно нечовешко страдание. Ако искаш да си най-добрия, помисли каква цена си готов да заплатиш за това?

Коментари

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.