Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Истината за богомилите


   Един много интересен исторически феномен е именно появата на богомилството. Абсолютно новаторско, извън пределите на официалната религия, то е в основата на колосални реформи по цяла Европа. В един такъв период на духовност, завладял света, богомилството се превръща в олицетворение на мъдрост и просветеност.
https://bghistorypictures.wordpress.com/901-1000/
bogomili_ot_vladimir_vi4ev/

 Но малцина са избраните...


  В продължение на години, историците изучават задълбочено събитията, започнали още през средните векове. Водят се ожесточени спорове в научните среди. Непрестанно  се издирват факти и документи, които за съжаление са твърде оскъдни, като това затруднява още повече историците.

  Движението се разпространява чак до Франция. Нахлуването му почти в цяла Европа се превръща в сериозна заплаха срещу официалната религия. Великата Инквизиция започва да преследва богомилите, като по много сведения те са били избивани по най-жесток начин. Но тук е момента да отворя една скоба, във връзка с това, че учените не са на единодушно мнение. Според едни от тях има явни доказателства за избиването на около шейсет  хиляди богомила по нашите земи, докато други категорично отричат това изобщо да се е случвало.

 Богомилското   учение включва както влияния от изтока, така и дълбоки езотерични идеи. Много от представителите му са имали свръхестествени способности. Говори са за медитативни състояния, тайно послание и скрити истини, за които надали някога ще пораснем напълно за да разберем. Не е било никак лесно за някой да премине към духовното общество на богомилите. В продължение на три години всеки един кандидат е бил само под наблюдение. Ако пък бъде одобрен, започва един период на послушание, който е в рамките на пет години. След всичките тези години на подготовка започва период на обучение, който сам по себе си продължава двадесет години. Виждате, че пътят към просветление е в ученето, което отваря  нови хоризонти. Знанията са в основата на  мъдростта и духовното развитие. Без знание няма идеи, липсват мисли, не би имало трансформация...И тук е момента да спомена, че според сведения от този период, богомилите съвсем не са били бедни хора. Имали са възможност да се развиват, като в същото време по един или друг начин са били материално обезпечени.

   За мен много интересна е историята на Василий Врач. Той е бил един от най-видните пропагандатори в богомилството. Бил е лечител и просветен. Смята се, че е притежавал паранормални способности, които са документирани от Анна Комнина, като византийската принцеса е била една от най-умните жени за времето си. Тя написва петнайсет тонната "Алексиада", превръщайки се в първата жена историк. Между другото е изучавала задълбочено Аристотеловото учение, както  е имала огромни познания също по медицина, теология и астрономия. Но по -подробно за Анна Комнина ще спомена в друга статия.

 Почти навсякъде ще прочете версията, че Комнините са направили трик на Василий Врач, като са го поканили в императорския дворец, молейки го да им разкрие тайното си учение.  Казва се, че той го е направил, което е повод за огромни спорове между историците. Някой от тях излагат становището, че просто е невъзможно да предадеш цяло учение на абсолютно неподготвени хора, а още повече, тайно учение. Както и да е..Продължавам да се придържам към официалната версия. Та след разобличаването на ересиархът, той бива хвърлен в тъмницата, очаквайки го смъртна присъда. И тук отново има спорове по темата. Някои учени смятат, че той изобщо не е бил хвърлен в тъмница, а напротив, че е бил настанен в пристройка към двореца.

tunnel.ru
Ана Комнина, една от най-просветените жени за епохата си. 
  Както вече споменах свидетелства от тези събития намираме в записките на византийската принцеса Анна Комнина. Но нека да не забравяме, че по това време тя е била дете. Принцесата  разказва, че Василий Врач притежавал дяволски сили, което е следствие на чудесата, случили се в императорския дворец. И тук стигаме до най-спорния въпрос, а именно бил ли е наистина изгорен на кладата? Както вече казах по повод на това се водят ожесточени спорове в научните среди.  Богомилите са имали шамански способности, а и медитативни умения. И когато запалили кладата, оставяйки огнените езици да погълнат осъдения ерес, се случило чудо, а именно той изчезнал като ...дим...Нямало следи нито от тяло, нито миризма на изгоряла плът. Дали това е било така? Е, можем само да предполагаме, като сами изберем края  на историята.

Официалната версия за тайната вечеря 
  По исторически данни, движението на богомилите се разпространява  в Европа в периода между десети и петнадесети век. Организирани са били дори кръстоносни  походи срещу последователите му , оглавявани от официалната религия. Можете да си представите  каква заплаха са представлявали   новите догми, проповядвани от еретичното движение. Богомилите са отричали стария завет, по една или друга причина. Има една интересна хипотеза, относно тайната вечеря. Много историци смятат, че официалната версия за събитието също е погрешна. Според самите богомили, на тайната вечеря са присъствали само двама от Христовите ученици, на които е било дадено тайно познание. А на т.нар. тайна вечеря, за която ние знаем, Исус Христос обявява че един от апостолите му ще го предаде.

   Бих искала да отбележа много интересен факт, който е извън темата за богомилите. Моля погледнете внимателно картината на Леонардо да  Винчи, а именно "Тайната вечеря", за която говорих по-горе. Забелязвате ли ръката, държаща нож? Чия е тя? По темата ще пиша по-късно, като сега ви оставям сами да размислите.

   
  Сами виждате колко много противоречия има в историята. За да напиша тази статия съм използвала различни източници на литература, като опитвам да ги съпоставя, търсейки някаква истина. По темата може да се пише още много, което може би ще направя след време  Вероятно имам пропуски, за които моля да бъда извинена. Ще се надявам на допълнения в коментарните полета. Сърдечно благодаря на прочелите!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.