Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Рок музика и мистика, споделено с Христо Ангелов

Христо Ангелов
 Като встъпление по темата бих могъл само да кажа, че противно на всеобщото мнение рок и метъл музикантите ( а също и много от техните фенове) не са примитивни, първосигнални представители на така наречената поп култура и „ниско” изкуство (последния термин се използва обикновено от музикални критици, за които развитието на музиката спира някъде в началото на 20-и век и от тогава според тях вече не е създадено нищо стойностно). Напротив, доста от тях имат интереси в различни области на човешкото познание, имат активна политическа и гражданска позиция, а някои дори и (о, чудо на чудесата ;) !) четат книги (веднага ми изниква в главата примера с култовия албум на Пинк Флойд „Animals” („Животни”) където под влиянието на известната книга на Джордж Оруел „Животинската ферма” те правят собствена интерпретация по темата като в рамките на три основни песни разделят обществото на три групи- кучета, свине и овце). Хм, пак намерих начин да вкарам името на Флойд в моя статия, ама няма как- просто съм под влиянието на предстоящия концерт на Роджър Уотърс в България след няколко месеца .


1037theloon.com
 А сега по същество. Хронологично естествено започвам с ливърпулските новатори Бийтълс и увлечението им по източната философия. Всичко започва в средата на 60-е години, когато китариста Джордж Харисън е толкова силно впечатлен от богатата и тайнствена култура на Индия, че успява да „запали” и останалите членове от групата по идеите си. Те дори отиват и прекарват няколко месеца в Индия, където се запознават с местен гуру и под негово ръководство практикуват йога и медитация (най-последователен в това отношение остава самия Харисън, който и след разпадането на групата продължава да живее според разбиранията на индуизма). Отделно от това пък някои фанатични християнски формирования обвиняват Бийтълс за проповедници на злото и в разпространението на анти-християнски послания, което води дори до публично изгаряне на плочи с тяхна музика. Между другото, в същото са обвинявани и техните конкуренти по това време Ролинг Стоунс, главно заради албума „Молбата на Техни сатанински величества”и песни с имена като „Симпатия към Дявола” (която според Мик Джагър в вдъхновена от шедьовъра на Булгаков „Майстора и Маргарита”).


 Следват разбира се едни от законодателите на „тежкия” звук- Блек Сабат. Първата група при която окултното и мрачното е вече толкова силно изразено и водещ мотив в творчеството им. Дори и самото име на групата освен „Черна събота„ има и друг смисъл- „сабат” е еврейска дума и така през Средновековието са наричали вещерските сборища. В едно интервю Ози Озбърн с типичното за него черно чувство за хумор казва, че за да постигнат целия този легендарен успех и световна слава, четиримата от групата са опитали всичко възможно, включително дори и да продадат душите си на Дявола (ха-ха, наистина много си падам по подобен странен, английски хумор). Другите от основателите на хард- рока- Лед Цепелин. Китариста Джими Пейдж е известен с окултните си занимания и дори купува къща край езерото Лох Нес обитавана от Алистър Краули (не се съмнявам, че на читателите на блога името на Краули е познато и все пак да напомня- той е британски окултист, чиито „специалитет” са проклятията-например проклина доктора, който отказва да му даде хероин и той наистина умира след по- малко от 24 часа). Музиката на групата е допълнена с мистичните текстове на вокалиста Робърт Плант, като някои песни са вдъхновени от книгите на създателя на „Властелинът на пръстените” Джон Толкин. А едно от най-великите парчета в историята на рок- музиката „Стълба към небето” според някои теории ако бъде пуснато наобратно могат да бъдат чути тайни закодирани сатанински послания.

 Дрийм тиътър през 1999 г. създават концептуален албум, с който по чудесен начин продължават традициите на вече споменатите Пинк Флойд. Албума се казва “Metropolis Pt. 2: Scenes from a memory” и е един от любимите ми. Историята разказана вътре е за мъж на име Никълъс, който решава да се подложи на регресивна хипноза. Постепенно навлиза в спомените си и се оказва, че в предишния си живот вижда момиче на име Виктория. Тя е била убита и Никълъс започва да вярва, че мисията му е да разкрие убиеца и. Постепенно научава, че тя е имала връзка с Джулиън, а след това и с брат му-Едуард. Чувствата на Едуард обаче са силни и в крайна сметка отказвайки да я дели с друг, той убива нея и брат си. Точно в този момент Никълъс е събуден от хипнотичния транс. Прибира се в дома си, където обаче е последван и убит от тайнствения хипнотизатор. Оказва се, че хипнотизатора е преродилия се убиец Едуард, който убивайки Никълъс прикрива следите си (хм, като че ли малко се поуплетох в обяснението ама по- важното е, че “Metropolis Pt. 2:…” е страхотен и за мен лично центъра на албума е 12 минутното ориенталско великолепие “Home”).

Dio
 Разбира се темата е обширна и със сигурност пропускам още много имена, които имат езотерични влияния в творчеството си. Айрън Мейдън с техния „Числото на Звяра”, човека с големия глас Рони Джеймс Дио (чиито текстове са населени с демони, дракони, магьосници, звездобройци и вълшебници), гениалният китарист на Дийп Пърпъл и Рейнбоу Ричи Блекмор, който през последните 20 години пребивава далече- далече в средновековната музика и за още по- пълно вдъхновение живее и твори в замък някъде в изпълнената с древни легенди английска провинция. И още, и още …TeamRock
 И в заключение естествено не бих могъл да пропусна да навляза поне малко в цялата мрачна вселена на блек и готик метъл музиката. Там всичко- музика, текстове, оформление на албумите, сценично поведение, външен вид и имидж, е свързано и подчинено разбира се в най- силна степен на мистичното и окултното. Крейдъл ъф филт например посвещават албум на унгарската графиня Елизабет Батори (“Cruelty and the Beast”), която според легендата се е къпела в кръвта на девици за да постигне вечна младост. Въобще темите избирани от блек и готик артистите са умишлен контрапункт на това, което е модерно на масовата музикална сцена в момента. Те са анти -комерсиални и възприемат музиката си не като създадена за масова употреба, а по-скоро като предназначена за кръг от просветени и истински разбиращи я. Групи като Крейдъл ъф филт, Диму Боргир, Чилдрен ъф Бодом и др. успяват да оставят своя почерк и продължават традициите на гореизброените техни предшественици, стисквайки в своя призрачен юмрук музиката и мистиката, превръщайки я в безподобен, кървав демон готов да погълне неподготвените и епично прехвърляйки я и в новото хилядолетие.

Коментари

  1. Христо Ангелов13 ноември 2017 г., 3:18 ч.

    Благодаря ти, Ева :) и поздравления за хубавия и интересен блог, който си създала!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.