Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Предъвкването - лицето на тревожността

healthyfoodhouse.com
 Случвало ли ви се е някога да не сте способни да заспите, защото нещо ужасно много ви тревожи? Или пък да не успявате да се концентрирате в нищо друго, освен в безкрайния поток на собствените си негативни мисли? А как това се отразява на физическото ви здраве? Получавате ли сърцебиене и задух, придружени с болки в областта на стомаха и онзи безкраен и онразен на всеки световъртеж? 

 Ако сте отговорили с "да" на всички тези въпроси, то ви предлагам да прочетете тази статия, която малко или много ще ви помогне да разберете защо се случва всичко това с вас.

 От опит мога да ви кзажа, че няма човек без проблеми. Всеки на тази земя има своята си болка. При едни разбира се не е толкова силно изразена, както при други разбира се, но все пак я има, загнездена някъде дълбоко в сърцата ни.
 Навярно осъзнавате, че всеки се тревожи или преживява някакъв стрес в собствения си живот, но нека видим каква е разликата между "нормалното тревожене" и онова, което се е превърнало в болестно състояние.

 Напълно е нормално да се тревожите ако имате важен изпит на другия ден, или пък сте страхъвата от това, дали ще си намерите скоро работа, защото  сметките не чакат с месеци...Изобщо има хиляди причини, каращи всеки от нас да се самобичува, търсейки хем оправдание за грешките си, хем успокоение и опит за по-меко приземяване на летището, наречено "Бъдеще".  Когато обаче тези тревоги се превърнат в ежедневие, губейки своята рационалност, облечени в дрешки на безумие, то трябва сериозно да се замислите дали нямате някакво психично заболяване.

 Едно от най-типичните заболявания, характеризиращи се с т.нар. ruminating (предъвкване) e обсесивно компулсивното разстройство, като тези състояния са едни от неговите прояви. "Предъвкването" е чест симптом и на депресия, в която всевъзможните черни мисли прелитат в главите на болните, наподобяващи безпощадни прилепи. Непрестанното повтаряне на негативни мисли и емоции е чест симптом за тревожно разстройство, като ОКР е едно от тях, но нека да не забравяме, че има още много разновидности, освен горепосоченото.

 Една от основните причини за подобни състояния е и химичен дисбаланс в мозъка, като основният проблем идва от недостига на не безизвестния хормон на щастието, или - серотонин. Разбира се серотонинът не е единственият хормон, отговарящ за правилното функциониране на мозъка, или душата, защото според мен нещата са неразривно свързани. Пониженото ниво на допамин, както и повишеното такова, също води до тревожност и депресия, но при различните нива на хормона проявите се различават при различните индивиди.
 Много хора чудесно разбират причината за състоянието си, но нищо не е в състояние да подобри стандарта им на живот, което често ги кара да прибягват до употребата на медикаменти. За мен това не променя нещата, нито пък лекува душите ви, но разбира се всеки има правото да направи своя собствен избор. Но моля, поне се образовайте максимално по въпроса, преди да започнете употребата на каквито и да било лекасртва, предназначени за душевни проблеми.

 Няма да се спирам подробно на причитите, предизвикали определените заболявания, но често те сa в следствие на стрес, травма, отчаяние, развод и т.н. Най-лошото е обаче, че когато нещо вече е отминало, заболелия продължава да живее с изпитаната мъка, или другояче казано - да живее в миналото, защото страхът от бъдещето е толкова голям, че застоя на "самотната гара" се преживява по-лесно.

 Един от основните симптоми на "предъвкването" е прекарването на часове наред в непрестанно повтаряне на една и съща информация. Ако имате ОКР, то разбирате, че това е мисловна компулсия. При такъв тип хора и една подхвърлена дума от приятел е способна да ги изкара извън развновесие, принуждавайки ги да зациклят, анализирайки дадената дума с часове, а понякога с дни и дори седмици. Самият анализ е с цел да се успокоим, намирайки в какво се корени проблема или как да бъде решен, но е доказано, че "предъвкването" поражда все повече и повече негативни мисли след себе си, отколкото каквото и да било успокоение. Да не говорим, че това се превръща в навик, превръщайки мозъка ви в еднопосочна улица, от която просто няма излизане. Всичко това се отразява на живота ви и накрая се оказвате сами, с разрушени семейства, без приятели и напълно отчаяни. Ето защо е много, много важно, когато се хванете да предъвквате многократно поредния проблем, а сърцето ви буквално се пръска от напрежение, да си кажете "СТОП"!!! Ние не сме в състояние да контролираме обсесиите, или просто продукта на собствеинте ни мозъци, които наподобява искра, която обаче не светка повече от няколко секунди. Всичко обаче, което следва, зависи от вас, защото вие имате власт над собствените си мисли и разсъждения.

  При подобни състояния е препоръчително да си намерите хоби, което често е невъзможно, особено при депресивните личности. Ако не можете, то поне опитайте да се движите максимално, ако разбира се сте спосони и на това, но от друга страна, щом четете тази статия, то вярвам, че ще се справите.
 Релаксиращата музика също помага. В наши дни е много лесно да намерите подобни клипчета в youtube. Не е нужно да правите каквото и да било, а само да оставите мелодията да се носи из въздуха в продължение на няколко часа. Този тип релаксираща музика е високи вибрации, което спомага за намаляването на стреса и тревожността. Ето едно видео, което определено действа успокоително. Насладете се!

  Най-важното от всичко е да проявите сила на волята и да се информирате непрекъснато.
  Осъзнаването на проблема е една крачка напред! 


 Както съм казвала, йогата много помага, но не е толкова лесно да се започне с този тип духовни практики. Тук не говорим за упражнения, а за досег с един друг свят, което изизсква огромно търпение и практика, както и много четене и ограмотяване по темата. За жалост, повечето хора нямат голям ентусиазъм и май мързелът надделява, но разберете, то е за ваше добро. 

 Темата за позитвивното мислене ми е доста банална, така че започенте първо с изчистването на негативното, преди да опитате позитивно, защото нещата няма как да се случат иначе. 

 Има много хранителни добавки, които облекчават симптомите на тревожност и спомагат намаляването на "предъвкването".  Препоръчвам ви омега три киселините, които имат доказано антидепресивно действие, като най-добре е да ги приемате под формата на рибено масло в течна форма, колкото и да е неприятен вкусът. 

 Ще пиша още по темата, надявам се да съм ви била от полза! Коментари

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.