Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

Още една Тухла в Стената, споделено с Христо Ангелов

Христо Ангелов 
Пинк Флойд- групата- институция , за която понятието рок (с цялата му там лудост и ексцентричност) важи с пълна сила. Скандали, “замеряне с кал” между отделните членове на групата и съдебни дела за пари ( и още по- абсурдните съдебни искове за авторство дори върху името Пинк Флойд).  Финансови банкрути и периоди на разточително харчене на пари и охолен живот. Експерименти с наркотици, целящи да разширят съзнанието  и в крайна сметка постигащи целта си- първите албуми на Флойд напълно отговарят на понятието ‘”спейс- рок”- космически, мащабни и надхвърлящи границите на тогавашната забавна музика. Творческата енергия и сюрреалистични композиции на „Лудия диамант” Сид Барет- употребата на мощния наркотик  ЛСД „разкашква” мозъка му и след напускането на групата той приключва остатъка от живота си потънал дълбоко  в бездните на лудостта.  И разбира се- заслужена огромна международна слава, дължаща се както на новаторството и въздействието на създадената от тях музика, така и на чисто музикантските и композиторски способности на всеки един от петимата (каквото и да се говори и дори и въпреки това, че и самия Дейвид Гилмор определя доста скромно своите способности, за мен той си остава един от най- добрите рок китаристи, с характерен начин на свирене и звук от китарата му, който няма как да бъде сбъркан).  След това кратко встъпление и както подсказва цитата в заглавието на статията, в следващите няколко абзаца и аз просто ще се опитам (без претенции за изчерпателност или оригиналност) да добавя още една малка тухла към  митът, наречен „Стената”.   
   


„ Стената” (на английски ”The Wall”) е техния единайсети студиен албум , издаден през  1979 г. Албума е двоен, концептуален (песните вътре преливат една в друга и са обединени от обща тема) и е с обща продължителност над 80 минути.  Идеята, текстовете и музиката са почти изцяло дело на басиста, вокалист и съосновател на групата Роджър Уотърс. Това е не само един от най- продаваните им албуми, но и един от най- разпознаваемите им, нещо като тяхна запазена марка, останал във времето след разпадането на групата и вече толкова години след издаването си продължаващ  да бъде също токова въздействащ и актуален (Мерилин Менсън например твърди, че се вдъхновява слушайки го преди да излезе на сцената за свой концерт).Тук е и мястото да спомена, че Уотърс има идеята да направи спектакъл „Стената” на границата между Мексико и САЩ, в отговор на напрежението и  актуалната политическа обстановка  и плана на американския президент  Доналд Тръмп да изгради стена между двете държави.   
  Албума засяга едни от любимите теми на групата- за самотата, отчуждението между хората и лудостта (широко застъпени още през  1973 г. в друг техен шедьовър- „Тъмната страна на Луната”). „Стената” разказва историята на  Пинк- рокзвезда, която постепенно се затваря в себе си за да се спаси от заобикалящия го свят. Той израства без баща, под опеката на майка си. В училище се сблъсква с жестокостта  и присмеха на учителите, мачкащи и унижаващи детската личност. Неспособен да се приспособи към суровата реалност на живота и да изгради нормална връзка с друго човешко същество, Пинк деградира постепенно.  Изолирайки се все повече, той изгражда въображаема стена между себе си и околните. Постепенно апатията му към заобикалящия го свят прераства и се изражда в омраза към всички по- различни от него. „Новият” Пинк се вживява в ролята на фашистки лидер, мачкащ всичко по пътя си (тук присъстват явни препратки към Хитлерова Германия и нео- нацистките движения).  Финала на албума все пак е оптимистичен-  Пинк е изправен пред въображаем съд и принуден да разруши Стената.
  Текстовете в албума са многопластови и изпълнени с двоен смисъл. На моменти лирични и философски, на моменти- саркастични, мрачни и критикуващи недъзите на обществото. Няма как да не се запечатат в главата на слушателя  фрази като: „Ще те изпратят на майка ти в кашон” (част от песента  „ Run like hell”, която според информация в Уикипедия е включена в списък от песни, за които се препоръчва да бъдат изтеглени от  ефир след атаките в САЩ на 11 септември 2001 г.) или пък истерично крещящия Пинк/ Уотърс: „Има ли п*дали сред публиката тази вечер?! Ами евреи!?! Ще ви изправя всички до Стената!!!” (любопитна подробност е, че на шоуто в София през 2013 г. точно в този момент Уотърс извади автомат и започна да стреля безразборно срещу публиката- е,естествено, не с истински патрони, де )…  Роджър Уотърс признава в интервюта, че текстовете  носят и силен авто- биографичен характер (в този смисъл можем да приемем, че Пинк е алтер-его на Уотърс). Бащата на самия Уотърс загива на фронта в Италия по време на Втората световна война.  Засегнати са и отношенията между феновете и групата и това, как доста рок- звезди в апогея на славата си започват да се възгордяват и да се мислят за нещо повече от феновете си, дори да гледат на тях с известно пренебрежение и дори презрение.
  Като споменах концерта в София, не мога да не отбележа, че и аз имах късмета да присъствам на това невероятно шоу на стадион „Васил Левски” (за тази смесица от музика, мултимедия и рок- театър мисля, че понятието „просто концерт” е слабо казано и далеч не изчерпва случилото се на зрителя). Изпипан във всяко едно отношение спектакъл. Стената тухла по тухла постепенно се издигна пред  многохилядната публика за да се превърне в крайна сметка в огромен екран, на който се разигра забележителна смесица от анимация, кратки филмчета и колажи от различни лозунги и послания (както и остроумни  заигравки със световно- известни търговски марки като „Кока-кола” или „Мерцедес”). Огромните марионетки на основните герои от албума- Училищния директор, Майката, Съпругата, прелитащ над публиката самолет от Втората световна война, който се разби в сцената … Много светлинни,  пиро  и звукови ефекти (стъпките на бягащ човек, бебешки плач, звука от хеликоптер, който сякаш кръжи някъде в тъмното небе над стадиона…).  И всичко това обгърнато с плътен, мощен саунд, който кара гръдния ти кош да кънти, карайки те да усещаш музиката с всеки атом на тялото ти. Както четох мнения в различни форуми след това, много фенове ( а и не само фенове) споделяха, че след подобен концерт вече която и друга група да отидеш да гледаш трудно би могъл да се впечатлиш. Ами,  прави бяха- през следващите години  бях на концертите на още няколко световни, легендарни групи- нищо обаче не можа да се сравни с видяното през онази августовска вечер.   
  Разбира се, като художник не мога да пропусна да спомена и че по дизайна на албума, сценичните представления , както и анимациите към едноименния филм работи известния британски карикатурист Джералд Скарф (човека, който нарисува през 60-те години Мики Маус надрусан и пушещ трева ). Той разработва оригинални визуални концепции, набиващи  се в съзнанието (училището- месомелачка, маршируващите чукове, правещите секс цветя).  Без съмнение гротескните и плашещи на моменти образи, създадени от него са част от магията, наречена „Стената”.  


Коментари

  1. Благодаря ти много, Ева, че публикува тази статия в блога си :) :) !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Вещи, които имат лоша енергия

Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.

 Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.


 Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според определен…

Преминаване в Петото измерение

Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.
 Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, защото съзнанието би било до толкова развит…

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.


 Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите?Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, творческата свобода. К…

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."

                                                                                                                             Алберт Айнщайн


 Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.
 Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.
 Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.  Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва да се замислите, от…

На къде отиваш Свят?

На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?

 Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като свирепи вампир…

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и древен Египет. Спо…

Какъв тип личност си - картинен тест

Вероятно всеки познава себе си  малко или много, но все пак си остава неразгаданата загадка, а именно кой съм всъщност аз? Този картинен тест може да ви помогне поне малко да преоткриете себе си, разбирайки кои са вашите положителни и кои - отрицателните черти на характера ви. Предлагам да опитате, като ще се радвам на коментари под поста.
  Нека започнем...Изберете само една от посочените картинки, като след това можете да прочетете отговорите, посочени в края на тази публикация.   Картинка номер 1: 

Картинка номер 2: 


  Картинка номер 3: 

  Картинка номер 4:
  Картинка номер 5:

            Отговори: 


Картинка номер 1: Ако сте избрали картинка с номер две, то е твърде вероятно често да се чувствате като аутсайдер, а и неразбран от света който ви заобикаля. Силно привлечен от мистичното, често се чувствате като гост на тази планета, очаквайки момента, в който някой ще ви отведе у дома. Възможно е и да сте депресиран, но важното е да разберете, че да си различен не е порок, а преимущ…

Защита от негативна енергия

През последните дни около мен имаше доста дебати, относно негативни енергийни влияния, или другояче казано - магии. Ако сте чели статиите ми досега, то вероятно знаете повече, относно защитните ритуали, които лично аз използвам. У мен обаче непрестанно напира едно особено чувство, карайки ме да размишлявам по-задълбочено по въпросния проблем, базирайки се върху научни данни, както и житейски опит.

 Предишната вечер бях буквално обладана от идеята, като съзнанието ми работеше неуморно, търсейки някакъв знак от съдбата. Бях доста изморена, наближаваше дванадесет, а нали  знаете, че това е часът на чудесата?

Магията на огледалата

Всеки от нас използва огледало поне няколко пъти на ден. По суетните дори не откъсват поглед от него, търсейки отражението си дори във витрините на градските магазини. Някога обаче замисляли ли сте каква опасност се крие отвъд огледалното ви отражение?


 Знаете ли, че огледалата са портал към паралелни светове, както и към света на мъртвите? Когато в къщата има починал човек, огледалата се закриват, защото има опасност, духът да остане пленен на границата на два свята. Всички тези традиции не са случайни, като трябва много внимателно да се вслушаме в тяхното послание. 

Глупакът в таро, като въведение в древната херметическа традиция, споделено с Краси Мундова

В поредица от статии бих искала да ви запозная с пътя на ученика в древен Египет, който е бил представен чрез големите аркани в таро, като символи на инициация в древната херметическа школа. Всеки е чувал, че таро се използва предимно за гадаене, но в действителност езотеричния произход на картите е със съвсем различно предназначение. Способността да гадаем е само ефект от пътя на инициация, който се достига от малцина. Таро е свързан с египетския начин на мислене, който се състои от три способа за пробуждане на вродената интелигентност в човекa. Тези три способа са и три основни принципа в херметизма. Те са в основата на структурата на битието и на личността. Ученикът преди да поеме трънливият път на просветление се запознава първо с тези основни начала.