Пропускане към основното съдържание

Представена публикация

На къде отиваш Свят?

И тогава, когато тъгата ме дебне...


  В предишна публикация, описах на кратко някои от симптомите на паническото разтройство. Тук искам да се спра на депресивните състояния. Това е все по-често срещан проблем, заливащ  тълпите с черните краски на страданието. Посивели лица, безпътни улици, обречени души!

 Депресиите не са рядкост, а напротив,мнозина  загубват вяра, отдавайки се на нищото.
И най-честото обяснение е, че живота е стресиращ, труден...изпълнен с разочарования...Да, но ако питате мен, живота си е бил същия и преди петдесет  години, а и вероятно преди много повече. Тези състояния съвсем не са новост, просто в момента се дава голяма гласност. И понеже лекарите не могат да определят от какво страда болният , бързат да му предпишат антидепресанти.
 Преди няколко дни гледах филм за Ванга. Направи ми впечатление, че много от посетителите и страдаха от неврози. Тя ги успокояваше, като им обясняваше, че наистина няма сериозно заболяване. Кадрите, за които говоря, са били заснети през 1974г. Направете си изводите сами.



 Депресията има много лица, като тя може да протича с различна продължителност, както и с различни симптоматика. Сезонната депресия е в най-леката си форма, защото е краткотрайна и по-лека за понасяне. Превърне ли се обаче в постоянно състояние, прогнозата е повече от застрашителна.

 Ако никога не сте имали депресия, моля не обвинявайте човек, страдащ от нея!  Той не се лигави! Не търси повече внимание! Не се има за надут интелектуалец!  Не е разглезен тинейджър!

           Това е човек, който има нужда от помощ!


  Има и друг вариант. Много хора си прислагват симптомите на депресията, без изобщо да имат представа с какво се забъркват. Ако се чувствате подтиснати и нямате настроение, защото приятелката ви не се е обадилa, или страдате от липса на реализация, то това НЕ Е ДЕПРЕСИЯ! Когато човек има депресия, душата му кърви, ранена, болна и разрушена...

  Има състояния, при които се наблюдават смесени симптоми, вариращи между тревожност и депресия. Тогава обикновено се отключва паническото разтройство. Но в пострадалия има желание за живот, въпреки множеството отвратителни симптоми. При тези случаи, основен компонент е страхът и чувството за самосъхранение . Развива се по-скоро хипохондрия, но като цяло и самочувствието страда, като протичането на нормално съществуване е под въпрос. Понякога  паническите атаки довеждат до депресия, поради неизбежните и често повтарящи се кризи. 

  Клиничната депресия не е живот, а линеене. Хората стават ужасно раздразнителни, всичко ги отблъсква, общуването се превръща в кошмар..Нямат мотивация, както и желание за абсолютно нищо. В един момент изобщо не искат да станат от леглото, обричайки се на гибел.
Най-присъщо за заболяването е чувството на обреченост. Освен това се губи яснота, относно заобикалящия свят. Болните са винаги изморени и имат нужда да си почиват, повече от нормалното. Моля, не им се сърдете!

 Преди няколко години мой приятел приключи живота си. Избра си смъртта! Не вярваше вече в бъдещето, светът го плашеше, като единствено алкохолът му даваше  спокойствие и сигурност. Бе голямо предизвикателство да излезе на улицата, а камо ли да отиде по-далеч.  А беше много приятен и умен човек. До ден днешен не разбирам, какво го бе така отчаяло, че да избере да прекъсне пътя си по този начин. Разказвам ви това, за да разберете сериозността на психичните проблеми,  като в никакъв случай не трябва да ги подценявате.

  Най-лошото е, че освен психическото страдание, се развиват също соматични симптоми. Възможни са смущения в менструацията при жените, както и наподобяващ кошмар, предменструален синдром. Започват  болезнени спазми, като обикновено се центрират в областта на врата, гърба и кръста. Често срещано явление са и световъртежите, които могат да бъдат придружени от гадене и загуба на равновесие. Главоболието също върви ръка за ръка с депресията. Всички тези симптоми са в отговор на духовното страдание. Нека не забравяме, че мислите ни се материализират, тъй като те самите  са  енергия. Тялото се освобождава от този отрицателен заряд чрез болката. Внимавайте какво си мислите!


  При първи признаци на депресия или тревожност, трябва на всяка цена да потърсите специалист. Много е важно и да си направите тестове и изследвания, за да се изключат физически заболявания. Но при тези състояния имунната система спада неимоверно, а хормоните буквално се разбъркват. Затова не си го причинявайте, доколкото е възможно. 

  Не се ядосвайте на безсмислени и дребни събития, които макар и особено неприятни, вероятно не са чак пък толкова значими, че да доведат до подобни страдания. А много често точно незначителни събития са причината за отключването на някакъв психологичен проблем. Колкото и да е неприятна една ситуация, то тя би изглеждала по много различен начин, погледната под друг ъгъл. Ако в момент на афект виждате озъбени сенки , то в един по различен, бъдещето би изглеждало къде къде по-добро. Някъде бях прочела, че да се тревожим е проява на невежество. И като се замисля е точно така. Трябва сами да се щадим, защото няма кой друг, нали? А пък и нека да не забравяме, че надеждата умира последна. 

  При депресия и тревожност е много важно да се избягват неприятни места и ситуации, както да ограничите гледането на сцени, изпълнени с жестокост.  И като обобщение на казаното до тук - Всичко зависи от вас! Искате ли да се предадете на меланхолията, изпускайки прекрасни възможности? Все пак ние сме на тази земя, което за добро или зло е просто необратимо. 

               

  Необратимо!!!



  



Коментари

  1. Много полезна информация. Наистина депресията е като едно потъване в нищото, от което на човек му се струва, че няма измъкване. Може би изкуството е нещото, чрез което човек може да се бори с тази мрачна спътница. А който не може да твори, просто да се наслаждава на изкуството.
    Сещам се за три стихотворения на Емили Дикинсън, които според мен са свързани с темата. Поздравявам авторката и всички читатели с тях.

    Такова дребно нещо е да плачеш,
    въздишка от гръдта за миг извира,
    но от неща с такива измерения
    все пак понякога човек умира.
    ***
    “Надеждата” е малка птица,
    гнездо в душата свила,
    тя пее песничка без думи
    и пърха лекокрила.

    Най-нежно в бурно време пее.
    Безмилостна стихия
    могла би само тази птица
    в душата да убие.

    В земи смразени ми е пяла,
    в морета разярени,
    в замяна без да пожелае
    една троха от Мене.

    ***
    Има ли наистина зора, о, хора?
    Има ли такава вещ – деня?
    Мога ли да я съзра от планините -
    ако съм голяма като планина?
    Има ли пера тя като наште птици?
    Като лилиите има ли стебла?
    Носят ли я от страните знаменити -
    дето никога не съм била?

    О, мъдрецо, слязъл от небето!
    От желание по нея аз горя.
    Моля Ви, кажете ми къде е
    местността, наречена зора.

    Поздрави:
    Емануел



    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви стихове! Благодаря за прекрасния коментар!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Преминаване в Петото измерение

The Pattern Connection - WordPress.com  Много хора се пробуждат, а други все още са в летаргия, неразбиращи какво се случва с човечеството. За тези които са наясно какво е Третото измерение, бих искала да кажа, че много от нас навлизат в Четвъртото, като пълната трансформация ни води до т.нар. Пето измерение. Ако мога да обясня за какво идва на реч с "човешки" думи, то определено бих се спряла на това, че всичко, което ни дават сетивата не е съсвем "реално" и подлежи на "корекции", които биха били постигнати, когато отделния индивид започне да вибрира с едни по-високи честоти.  Нека си представим как стоим по средата на улица, заобиколени от високи сгради. Способни сме да видим сградите, минувачите по улицата, трафика, слънцето, облаците.., но можем ли да видим какво се случва зад самите сгради? Е, отговорът е еднозначен - не, не можем! Ако обаче започнете да трептите с други честоти, прескачайки в Петото измерение, то няма да имате подобен проблем, з

Вещи, които имат лоша енергия

 Докато изхвърлях сухи цветя днес ми дойде идеята да напиша статия за вещите, носещи лоша енергия. Те са толкова много, както и толкова разнообразни, че надали ще успея да ги класифицирам в рамките на тази публикация.  Когато говорим са обсебени вещи, всеки си представя Анабел или сходните с нея асоцияции, но не можете да повярвате колко много от заобикалящата ви материя има негативно присъствия, независимо, че е нежива. Ще дам няколко примера, като целта ми е да ви замисля, а не да ви убедя в правотата си.  Огледалата   На огледалата бях посветила отделен пост, но сега ще кажа само няколко думи за тях. Те са портал към отвъдното, или ако искате го наречете - "паралелен свят". Не се втренчвайте по никакъв повод в повърхността на този магичен предмет, защото не знаете къде може да ви отнесе. Не е желателно да имате огледало в спалнята, особено когато е тъмно и витаят всякакви сили, подвластни на мрака.   Избягвайте също контакта със старинни огледала, защото според

Пет признака, показващи, че имаш силно развита интуиция

"Интуицията е свещен дар, а умът - негов предан слуга. Изградили сме общество, което почита слугата, а забравя за дарa."                                                                                                                              Алберт Айнщайн  Някак в забързания си живот забравяме, че имаме и други сетива, освен тези, които вече сме разпознали. Много често, именно тези скрити дарове от Бог, много ясно ни подсказват какво точно трябва да направим в дадена ситуация, но уви, изобщо не слушаме вътрешния си глас.  Страхът е например от онези недостатъци, а смело бих го нарекла и порок, който произтича именно от непознаването на вътрешната ни същност.  Но нека говорим по същество и проследим онези пет  признака, които съвсем очебийно говорят за това, че имате силно развита интуиция, в която трябва да се вслушвате повече.   Първи признак: Ако имате ясни съновидения, които много добре си спомняте, когато се събудите сутрин, то задължително трябва

За човешката душа, интервю с Орлин Баев

Орлин Баев   Казвам здравей на Орлин Баев, който е един от най-изявените психолози в България  и неспорно познавател на човешката душа. Дипломиран психолог, който обаче не се задоволява само с познанието, добито в университетските среди, продължаващ развитието си, с едничката цел да помага на хората. Провежда психотерапия, включваща Когнитивно поведенческа такава, както и хипноза, с цел разкриване на онези сенки, намиращи се дълбоко в подсъзнанието, но отговорни за страданието, така присъщо на нашата природа.  Ева: Здравей и благодаря, че прие поканата ми за интервю. Би ли казал няколко думи за себе си на читателите? Орлин Баев:  Аз съм ... човек, просто човек. За малко съм на този свят, гостенин съм на тази земя - знам го. Затова се старая да живея така, че да я правя по-добро място, доколкото е по силите ми и е рекъл безкраят. Обичам, обичам да обичам. Знам каква райска може да бъде тази планета, виждам я такава. Виждам хората съзнателни, резониращи с любовта, мъдростта, т

Кратко тълкуване на картите таро

ayudamistica.com   Все не ми остава време да напиша всичите значения на картите таро, но в тази статия ще направя малък анализ на тези, които най-често са показвали нещо значимо в моята практика.  Не веднъж съм казвала, че картите са чудесен инструмент в ръцете на магьосникa, но най-вече той се води от вътрешния си глас, или така наречената интуиция. Понякога, та дори твърде често, не е никак лесно да комбинираме картите една с друга, стигайки до една по-ясна картина, изобразяваща ситуацията на питащия. Аз лично ползвам най-често подредбата Келтски кръст, защото тя най-ясно ми показва психологическата нагласа на човека, търсещ отговор на вълнуващия го въпрос, както и развитието на нещата в едно по-близко бъдеще.  Трябвa да се изолираме от логичното мислене, когато си служим с този способ, отдавайки цялото си същество на една приказка, която няма край, а само едно вълнуващо начало...  И така, нека започне...ПРИКАЗКАТА...  Най-напред бих искала да започна с Отшелника, защото

На къде отиваш Свят?

Mappery  На къде отиваш отиваш Свят? На къде си тръгнал?  Яхнали белите коне, подвластни на Северняка, забравени в утехата на утрешния ден, вървим устремени към миналото, погубвайки настоящето. И тия хиляди съдби се свират по безветрените улички на живота, търсейки спасение от самите себе си. На пръв поглед съвършени, неуморни и горди, затъваме все по-надълбоко в блатото на черните мисли, забравили от къде сме дошли, практикувайки магията на самоунищожението...На къде отиваш Свят?  Безкрайни сиви тълпи се молят в храма за собственото си спасение, забравили смисъла на Божественото, така дълбоко скрит в тленността на смъртните тела, загубили представа що е безкрайност. Разгръщайки поредната страница, водеща към гибелта на несбъднатото, планирайки собствения си край, някак все не осъзнаваме красотата, която би ни дарила светлината. А тъмната страна на Луната е толкова неотразима, обвита в мрака си, че тласка към разруха и унищожение, защото душите кървят под слънчевите лъчи, като св

Как да разберем, че имаме ясновидска дарба?

Power of Positivity     Навярно всеки един от вас, особено тези които са решили да прочетат този пост, понякога са се замисляли, дали имат  екстрасензорни способности. В тази кратка статия ще се опитам да ви помогна да разберете това, като ви дам няколко примера, допълващи темата и спомагащи за нейното изясняване.   Отговорът на въпросът идва от само себе си, особено когато осъзнаете нуждата от досега с духовния свят. То тогава нещо със сигурност ви е тласнало към търсене, а който търси намира, нали? 

Върховният жрец

 Най-после стигнах до Папата :) Имам огромното желание да пиша за всичките аркани, но наистина времето ми е ограничено. Надявам се все някога да привърша със задачата, с която съм се захванала.  Но нека сега видим, какво ни подсказва тази особено силна карта и как бихме могли да я тълкуваме, когато се появи в наши гледания.  Висшият жрец е една доста особена карта, която винаги ме е обърквала и подтиквала към размисли. По една или друга причина, почти никога не е излизала, когато гледам за себе си. Вероятно съм си научила житейския урок, даден от аркана номер пет.                                 В права позиция 

Колабринската библия, споделено с Краси Мундова

Краси Мундова От дълго време в мен се породи желание и идея да напиша статия свързана с манускрипта от Колбрин. Древен ръкопис, който се състои от няколко части с различен произход. Смята се, че най-древната част от ръкописа е написана преди около 1500 г. пр.н.е. от древни египетски учени и астролози, които са нарекли ръкописа „Великата книга“.  Част от манускрипта е свързан с представите на древната херметическа школа за произхода на света и човека. Текста съдържа също така и разказа за масовото изселване на евреите от Египет, което го доближава като разказ и до старозаветните книги.  Хиляди години ръкописът е бил съхраняван в древен Египет, като се смята, че  е тайна книга на орден наречен „Синовете на огъня“. Древна египетска секта, чиито произход се губи във времето. Част от авторите, посветили време и енергия, за да изследват текста считат, че е ранносредновековен фалшификат, но за други, той е текст с оригинален древен произход, който крие в себе си знанията на Атлантида и

Императорът

   Императорът е една от най-вълнуващите карти, която със своята царственост и сила, събужда в сетивата ни  чувството на страхопочитание.  Имам намерение да напиша статия  за древните символи, като тук ми се предоставя възможността  да се спра на  няко и  от тях.  На трона на императора виждате четири овнешки   глави, които сами по себе си говорят за  интелектуално    развитие.    От своя страна, Овенът е под влиянието на Марс, т ъ й че разбирате каква власт и могъщество  олицетворява  Императорът.   В едната си ръка, императорът държи Анх, ко й то е един от най-значимите символи в древен Египет. Другото име е "кръст с ръкохватка", в ко й то се обединяват  кръстът и кръгът. В древен Египет, кръстът е бил символ на живота, а кръгът - на вечността. Когато са заедно,   символизират безсмъртието.   В лявата си ръка Императорът държи сфера, която  е израз на господство.